Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Бог чудес і надприродного

Олег Савчак

Бог є Бог чудес і надприродніх речей. Бог створив світ чудесно. Вчені сьогодні приходять до Бога, тому що вони бачать, наскільки тонко налаштована Вселенна, наскільки все гармонійно функціонує, працює. Те, що ми маємо кожен день, що ми називаємо природніми речами, не чудесні, вони, насправді, є надприродні і чудесні, тому що все це не могло само виникнути і створитись. Все це створене Богом. І у всьому тому ми повинні бачити Бога, Його чудеса, і насолоджуватись тим. Це так важливо – те, як кожен з нас бачить.

Багато людей не цінують те, що мають. Ми нарікаємо, жаліємось, просто не помічаємо див, чудес, надприродніх речей, які довкола нас. Ми не помічаємо в тому всьому Бога, Його любові до нас, Його сили… Ми ганяємось за чимось, що ми не можемо зловити. Ми постійно думаємо, що завтра буде краще і буде чогось більше. Такі люди, напевно, найбільш нещасні, тому що вони завжди живуть завтра. Інші, живуть минулим. Але Біблія каже: «Сьогодні день спасіння!» Сьогодні – день, яким треба жити. Сьогодні і зараз це Бог чудес, Бог насолоди і радості. Сьогодні, Ісус є мій Господь! Сьогодні і зараз є день чудес, день радості, день, коли треба славити Бога і радіти, і веселитись в Ньому. Це є принцип, закон. Якщо ми його зрозуміємо, чудеса почнуть відбуватись в нашому житті прямо сьогодні.

Бог хоче діяти в нашому житті, в тому всьому, що ми вже бачимо і цінуємо. Те, що Бог дав нам вже – це вже є диво! Бог хоче торкатись до нас. Біблія каже, що Бог все створив для нас, для насолоди. Наскільки тонко Бог хоче доносити Своє Слово. Бог створив для нас такий гарний світ для насолоди. Бог хоче дати нам насолоду, щоб ми Його пізнали, і в кінцевому результаті, щоб ми Його прославили. І також, Він хоче спасти тих, хто ще Його не знає. Тому, цей світ функціонує для того, щоб відкрити в тому всьому велич Божу. І люди, коли цього всього не помічають, вони використовують це все для насолоди і відкидають в тому всьому Бога.

Коли ми говоримо про Бога чудес і надприродніх речей, що Бог створив Всесвіт, Він запустив систему і сьогодні все фактично функціонує, але ми бачимо час від часу прояви Бога, якісь надприродні речі. Ми бачимо Його в чудах, в зціленнях, в спасіннях. Тому, є поєднання. Цей погляд на чудеса, на надприроднє в кожного є свій.

Розглянемо чудеса в різні періоди для різних людей, для того щоб ми не попадали на ті ж самі граблі, щоб ми не очікували щось, що вже в історії прописано, що вже хтось це мав, але це для нього не принесло жодної користі.

Євреї

Коли вони вийшли, там була маса чудес – чудеса зцілення, десять кар (коли Бог зруйнував всіх богів єгипетських), море розійшлося, манна, пили зі скелі, зцілення від гадюк, які кусали… Фактично, чудеса відбувались по декілька разів на день. Бог їх вів наприродньо вдень і вночі. Чудеса відбувались кожен день, і кожен день була манна. Ми можемо думати, що, якщо б ми жили в таких чудесах кожен день, ми б ніколи не нарікали. Кожен собі по своєму бачить ті чудеса – як би Бог міг проявитись і ми би повірили, і ми б раділи. Як би це виглядало для нас? І в євреїв це було кожен день, і, тим не менше, вони себе заставляли не вірити і бунтувати.

Що євреї вкладали в ті чудеса? Що вони очікували? Важко збагнути… Вони вірили і думали, що Бог зобов'язаний їм – Бог їх вивів з Єгипту, значить Він тепер винен їм. Наскільки перекручений мозок… Євреї вийшли з Єгипту і в їхній голові не те, що Бог вивів їх і тепер вони мають служити Йому, а постійно кожен день в них були претензії… 40 років вони постійно хотіли іти назад. Уявіть серце Мойсея і серце Бога, коли ти хочеш людям добра, хочеш їм краще, хочеш благословити тільки в інший спосіб, постійне було нарікання, чуда ні на що не впливали. Людина в якої неправильне серце, не бачить Божих чудес, а якщо і бачить, вони її не влаштовують. Тому, ми не віримо, що, якщо людям показати чудо, вони б повірили і були б чемні, йшли за Ним. Саме чудо може притягнути увагу, але не може змінити серце, відношення людини.

Чудо для Ірода

«Коли ж Ірод побачив Ісуса, то дуже зрадів, бо він від давнього часу бажав Його бачити, багато за Нього чував, і сподівався побачити чудо яке, що буває від Нього» (Луки 23:8). Пилат не хотів страчувати Ісуса. Він чіпався за будь-яку зачіпку. Він відправляє Ісуса до Ірода. Бажання чуда для Ірода – розважитись, для цікавості… Неправильне було очікування, неправильне серце. Тому, коли ми говоримо про чудеса, про бажання чудес – з яким серцем? Про що ми думаємо? Що ми очікуємо? Якого чуда?

Чудо для фарисеїв і юдеїв

«Тоді учні Його згадали, що написано: Ревність до дому Твого з'їдає Мене! І обізвались юдеї й сказали Йому: Яке нам знамено покажеш, що Ти можеш робити таке?» (Івана 2:17-18). Вони думали, що, якщо Він покаже якесь чудо, щось таке надприроднє, тому значить Він має право щось таке робити. Ми читаємо в контексті, що Ісус прийшов в храм, порозкидав всі ті столи, Його взяла така ревність, що дім Божий перевернули, зробили його вертепом, все спотворили. І юдеї, і фарисеї кажуть, що якщо Він зробить якесь чудо, покаже щось надприроднє, тоді вони повірять, що Він має право це все робити – розкидати і т.д., а якщо не зробить ніякого чуда, значить − ні…

Наступне очікування – ти думаєш, що та людина, яка робить чудеса, має владу, вона від Бога, за нею треба йти, слідувати. Це використовують сьогодні різні аферисти, різні лжепророки і лжеапостоли, які роблять різні лжечуда.

І знову Ісус не явив ніякого чуда. І Він знову це не коментував і не пояснював.

Чудо для натовпу, для більшості

«А вони відказали Йому: Яке ж знамено Ти чиниш, щоб побачили ми й поняли Тобі віри? Що ти робиш?» (Івана 6:30). Люди, натовп, коли неконтрольовані, їх багато, вони готові іти за будь-чим. Коли людина підпадає під вплив натовпу, з її розумом щось відбувається в питанні релігії, політики, в питанні навіть порядку якогось.

Рідне місто Ісуса Назарет, Галілея

Він повертається в Назарет. Ми читаємо, що в Капернаумі було багато чудес. Коли Ісус прийшов в Назарет, тут люди пізнали Його. І вони взагалі ніякого чуда навіть не сподівались.

«Хіба ж Він не тесля, син Маріїн, брат же Якову, і Йосипу, і Юді та Симонові? А сестра Його хіба тут не між нами? І вони спокушалися Ним… А Ісус їм сказав: Пророка нема без пошани, хіба тільки в вітчизні своїй, та в родині своїй, та в домі своїм. І Він тут учинити не міг чуда жадного, тільки деяких хворих, руки поклавши на них, уздоровив. І Він дивувавсь їх невірству. І ходив Він по селах навкруг та навчав» (Марка 6:3-6). Вони не очікували, не бажали, вони просто не вірили… Різні мотиви, різні погляди на дива.

Що для нас, сьогодні, коли ми говоримо про чудо, що ми очікуємо? Що ми маємо на увазі? Чи ми думаємо, що Бог всі наші нужди і потреби має виконати надприродньо? Можливо, це цікавість, або, можливо, це для піару, для людської слави? Якщо ми хочемо надприродніх речей і ми віримо, що Бог є надприродній і хоче Себе так являти, але ми не хочемо хворіти, не хочемо конфліктів, боргів, то питання − чого ми хочемо чудеса? Чого ми віримо в Бога чудес і надприродного, якщо ми нічого не хочемо з того, на що може вплинути чудо?

Якщо ми говоримо про надприродні речі, то це те, що змінює, що впливає, те, що перетворює, трансформує щось, те з чим боролись раніше, що заважало нам, стримувало нас, тиснуло. І в тому є парадокс людини, що на словах ми всі хочемо чудес, явлення Бога, але, коли до діла, коли Бог каже, що іншого шляху до того чуда, до тих благословінь немає, що треба пройти тим шляхом пустелі, де є труднощі і недостатки, є певні обмеження. Ми хочемо, щоб все було добре, не було обмежень і, тим не менше, ще якісь чудеса… Але тоді, це не чудеса, це якісь фокуси, тому що чудо покликане прославити Бога, відкрити тобі Бога, зробити щось, надприроднє явити, щоб ти подумав про Бога. Фокуси робляться для того, щоб захопити, зацікавити, прославити фокусника, щоб людям було весело. Чудеса дають життя, пробиваються там, де, можливо, смерть дихає в лице, де є обмеження, кризи, труднощі, де ми взиваємо до Бога.

Наші проблеми, наші невдачі і вороги не зовнішні, вони, насправді, в нас всередині.

«Бо ходячи в тілі, не за тілом воюємо ми, зброя бо нашого воювання не тілесна, але міцна Богом на зруйнування твердинь, ми руйнуємо задуми, і всяке винесення, що підіймається проти пізнання Бога, і полонимо всяке знання на послух Христові, і покарати ми готові всякий непослух, коли здійсниться послух ваш» (2 Коринтян 10:3-6). Ми полонимо всяке знання, яке піднімається проти пізнання Христа. Це руйнування твердинь і задумів. Перш за все це стосується нас самих, як ми мислимо, що ми очікуємо, на що ми надіємось, який наш світогляд, яке наше очікування. Це саме головне. Зброя нашого воювання не тілесна. Тобто, не зовнішня зброя і проблема, а внутрішня. Ворог і рабство є внутрішні. І відповідно до цього нам потрібні чудеса перетворення – не чудеса нашого розуму.

1. Чудо спасіння. Це похідна від якої все починається, коли Бог спасає серце і душу, коли Бог перетворює її. Це найбільше чудо. Часто, ганяючись за зовнішніми чудами, ми не цінуємо головного чуда – чуда перетворення і трансформації нашого серця.

2. Чудо відновлення нашого розуму. Люди не міняються в своєму розумі і думках і вони продовжують вірити в чудеса, в надприродні речі, вони ганяються за благословенням, забуваючи про саме головне. Перш за все ми повинні навчитись полонити ті твердині в нашому розумі, ті страхи, сумніви, нарікання, непрощення, того старого чоловіка, який в нас.

Щоб чудо відбулось в нашому житті:

1. Чудо спасіння.

2. Готуй свій розум і обновлюй його, перезавантажуй Божим Словом. Якщо ти хочеш чуда від Бога і ти віриш, що Бог є Бог чудес і надприродніх речей і Він хоче Себе таким відкрити в твоєму житті – готуй свій розум. Якщо твій розум, твоє вірування, очікування, як в фарисеїв, як в натовпу ти не отримаєш свого чуда. Без трансформації розуму, підготовки твого очікування чуда, як ти налаштований, як ти перезавантажив себе, чи ти з вірою, чи ти скептично очікуєш, від  того залежить, що прийде в твоє життя.

3. Прикладай зусилля, щоб зробити все, що від тебе залежить, і тоді, Бог проявить Своє надприроднє проявлення там, де ти вичерпав свої сили, де ти не знаєш, як тобі рухатись далі.

4. Думай як Його прославити, а не в тому, щоб шукати користь, щоб мені було добре і щоб шукати вигоду.

5. Молись, мрій і вір про неможливе з людської точки зору, і пам'ятай, що Бог сильний це зробити. Не розчаровуйся, навіть, якщо ти бачиш щось інше і протилежне. Пам'ятай, що Бог є Бог чудес і надприродніх речей.

Проповідь в відео-форматі

ddd