Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Хто шукає, той знаходить

Олег Савчак

Хто шукає, той знаходить – цей божественний принцип працює на сто відсотків. Що має на увазі Бог, коли Він це каже?

«Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба й землі, проживає не в храмах, рукою збудованих, і Він не вимагає служіння рук людських, ніби в чомусь Він мав би потребу, бо Сам дає всім і життя, і дихання, і все. І ввесь людський рід Він з одного створив, щоб замешкати всю поверхню землі, і призначив окреслені доби й границі за мешкання їх, щоб Бога шукали вони, чи Його не відчують і не знайдуть, хоч Він недалеко від кожного з нас. Бо ми в Нім живемо, і рухаємось, і існуємо, як і деякі з ваших поетів казали: Навіть рід ми Його! Отож, бувши Божим тим родом, не повинні ми думати, що Божество подібне до золота, або срібла, чи до каменю, твору мистецтва чи людської вигадки. Не зважаючи ж Бог на часи невідомости, ось тепер усім людям наказує, щоб скрізь каялися, бо Він визначив день, коли хоче судити поправді ввесь світ через Мужа, що Його наперед Він поставив, і Він подав доказа всім, із мертвих Його воскресивши» (Дії 17:24-31). Ця проповідь апостола Павла прозвучала в Аеропазі, в Греції, в Афінах. Аеропаг – на той час це був центр судового і урядового судочинства, або устрою, де збирались керівники, судді, звершували суд, виконання певних законів. Бог привів Павла, як в наш час, на нараду уряду, або нараду суддів, чи, можливо, навіть парламенту.

Павло почав проповідувати і він сказав:

1. Бог створив все, видиме і невидиме. Він є вище над усе. Бог керівник всього. Це є головне кредо, основа і фундамент. Все живе на землі не могло появитись само по собі, чи від якогось вибуху.

2. Бог не проживає в храмі рукою людини збудованому. Бог набагато більший. Так, Він є і в храмі і поза храмом. Бог сьогодні хоче жити в храмах – це в наших серцях. Господь хоче жити в храмі твого серця. Сьогодні гарний час задуматись, щоб ми перестали бігати і шукати який храм кращий, правильніший, шукати Бога в храмах.

3. Він сьогодні не вимагає служіння рук людських, ніби мав би в чомусь нужду і потребу. Якщо Бог – Творець, Він над усім, то Він сьогодні не потребує чогось, щоб Йому щось робили, носили і т. д.

4. Він Сам дає всім життя і дихання, і все. Бог є Дух. Бог вдихнув Свій дух в Адама і він ожив, став живою душею. Люди без Бога, без дихання життя – духовно мертві, тому що вони не прийняли Дух, не прийняли дихання життя від Бога, вони в Нього не вірять, або їхня віра якась абстрактна. Бог хоче, щоб ми дихали Ним кожного дня, не просто раз в неділю, і все…

5. Бог створив людину, щоб:

А) Замешкати землю. Бог хоче, щоб люди замешкали землю і щоб ця земля наповнилась пізнанням Його слави. Бог створив землю для людини, щоб вона замешкала і населила всю землю.

Б) Бог призначив доби і границі (кордони, мови, пори року), щоб Бога шукали вони, чи не відчують Його, чи не знайдуть Його, хоч Він близько до кожного з них. Бог створив все по одній причині – щоб все це свідчило, що Він є, що Він Могутній, Великий, що Він Святий, Всемогутній, щоб люди на землі шукали Бога, відчули Його, знайшли Його, пережили Його, насолоджувались Ним. Бог створив все видиме і невидиме з цієї причини. Бог бажає, щоб ми шукали Його.

Історія, що стосується пошуку з Богом, або в Бозі, або разом з Ним – 1 Самуїла 9:1-3;15-20 – духовна картина духовного пошуку, коли ми в Бозі. Коли ми в Ньому, ми шукаємо Його доріг і шляхів. Кожен з нас повинен перевірити свій мотив – що він сьогодні дуже хоче, що шукає, про що молиться, де є його серце, де головний мотив, чи він шукає це просто через якусь заздрість (бо хтось це має), чи, можливо, молитва виходить з серця, яке хоче помститись комусь, чи, як насмішка, гордість, що ми над кимось.

Саул шукав ослиць, він за це молився, він за це переживав. І коли він вже готовий був здатися, відбувається щось таке, що він навіть не думав і не планував, і не шукав.

Коли ти сьогодні в Бозі, коли твої мотиви чисті, коли ти дороги і шляхи вирівнюєш перед Ним, коли ти щось дуже хочеш, ти про щось дуже молишся і шукаєш, Бог чує кожну твою молитву і бачить кожну твою сльозу. Не обов'язково ти отримаєш саме те, що ти хочеш, що шукаєш, саме те, про що ти взиваєш до Бога день і ніч, можливо так і буде, а можливо, не буде. Але ти обов'язково отримаєш те, в чому ти нуждаєшся, те, що ти потребуєш з точки зору Бога найбільше, щось значно краще, ніж ти міг собі подумати, уявити і мріяти, можливо, ти обмежив Бога своєю молитвою. Ми так часто концентруємось на тій потребі, на тій нужді, ми так сильно молимось, деколи, не можемо ні їсти, ні спати, перестаємо помічати людей, в нас є нужда, ціль, ми готові розбити голову об стіну, тільки щоб отримати, тоді ми будемо щасливі, тоді ми прославимо Бога. І приходить час, а це не стається… Але Бог має для тебе щось значно краще. Якщо ми будемо шукати Бога всім серцем, розширимо кордони свого серця, свою молитву, свою віру, очікування і сподівання до Бога і на Бога, ми зможемо вмістити більше і сказати: «Боже, що Ти хочеш? Яка Твоя воля?

В) Щоб ми зрозуміли, що в Ньому ми живемо і рухаємось, і існуємо. Це, як дитина в утробі матері. Ми є в Ньому. Він живе в нас, в серці. Він є довкола, всюди…

Павло закінчує свою проповідь і каже, що Бог не подібний до твору мистецтва, і Бог тепер, сьогодні, прямо зараз, усім людям наказує,щоб скрізь каялись. Ми беремо це Слово, ми призиваємо себе, свої сім'ї, свої серця, свої Церкви, свої народи шукати Бога. Сьогодні – час болі, страждання, скорботи… Цей час, який ми маємо, Бог сильний повернути на краще. Бог сильний привести людей до покаяння, бо Господь визначив певний день, коли хоче судити через Христа весь світ. Так, як Саул, так і ми часто шукаємо ослиці, але ми думаємо, що це щось таке важливе, неймовірне, що це ціль життя, а Бог каже, що ослиці це таке, це поміж іншим, що Він про це попіклується, що це не головне. Ми, часто, шукаємо те, що ми хочемо, що ми втратили, те про що думаємо, але по милості Божій Бог нам гарантує і обіцяє, що, якщо ми будемо Йому вірні, йти за Ним, разом з Ним, то ми обов'язково знайдемо те, що ми потребуємо, те, в чому ми дійсно маємо потребу, не так, як ми собі думаємо, а так, як Він знає. Він все контролює з висоти.

Сьогодні, Бог закликає, щоб ми пізнали Його, щоб ми шукали Його. Хтось шукає земне і думає, що це є ціль, по милості Божій Він відкриє нам небесне. Тому, рано чи пізно, але всі дороги всіх людей приведуть до Бога, просто для одних це буде запізно, а для інших вчасно.

«Бо написано: Я живу, каже Господь, і схилиться кожне коліно передо Мною, і визнає Бога кожен язик! Тому кожен із нам сам за себе дасть відповідь Богові» (Римлян 14:11-12).

Проповідь в відео-форматі

ddd