Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Причини та наслідки

Олег Савчак

Наше життя циклічне. Все йде по кругу. Є такі періоди в житті, коли дуже важко, практично неможливо щось зрозуміти, отримати якесь відкриття, поки ти не відчуєш це на собі.

Коли ми без Бога, ми не маємо цілі, ми починаємо переживати. Люди впадають в паніку, в якусь депресію, шукають сенсу, і поза Богом його не знаходять. Тільки в Господі ти зможеш черпати зміст, ціль, силу, або ресурси, щоб досягати тої цілі і того змісту.

Наше життя складається з причин і наслідків. Наше життя це не є просто разові якісь події − спонтанні, яскраві. Це цілеспрямований рух вперед. Це причини і наслідки.

Причина – це явище, яке обумовлює, або породжує інше явище, підстава, або привід для яких-небудь дій і вчинків, основа для чогось подальшого.

Наслідок – це те, що виходить, або випливає з чого-небудь. Це якийсь результат чогось, що було перед тим.

В житті все пов'язане. Бог нічого не робить без причини. «Пам'ятайте про давнє, відвічне, бо Я Бог, і немає більш Бога, й нікого, як Я, що звіщаю кінець від початку, і наперед що не сталося ще, і що говорю: Мій замір відбудеться, і всяке жадання Своє Я вчиню» (Ісая 46:9-10). Наш Бог є поза часом. Бог цілеспрямований. Він має ціль і зміст для всього. Всі причини, всі початки, все, що Він народжує, творить Своїм Словом, воно має жадання, бажання в серці Бога  і кінцеву ціль, кінцевий результат.

Людство не знає Бога і воно в паніці. З однієї сторони, воно прогресує, досягає висот якихось, але, з іншої сторони, якесь передчуття великої, глобальної катастрофи. І Писання нам про це говорить, що все людство лежить в злі і котиться до своєї загибелі.

Ми віруємо в Бога і це дає нам надію. Це полегшує нам життя. Це знімає стрес і напругу, тому що ми перестаємо жити одним днем. Ми більше не переживаємо від того, що відбувається в світі. Ми стараємось від того не залежати, тому що ми знаємо, що Бог звершить саме те, що Він запланував. Тобто, Він підштовхує людство і весь світ до тої цілі, яка є в Його серці і вона збудеться так, як Писання говорить. Бог дає величезну свободу людям, маневр для кожного з нас − як прожити це життя, для того щоб з Богом співпрацювати, щоб усвідомити куди ми пливемо, куди ми циклічно рухаємось і бути в Його команді, не противитись, не йти проти Нього, а співпрацювати за Його правилами, на Його ціль, усвідомити Його жадання, куди Він веде людство, куди Він підштовхує, бути на Його стороні.

Бог має свою ціль і зміст. Бог знає все про кінець. Він говорить про людину. Бог ділиться Своєю владою, Своїми принципами. Бог запустив певні процеси. Він сьогодні не керує постійно всім світом кожного дня «в ручному режимі» (Галатів 6:7-10).

Ми по природі, люди зіпсуті, завжди шукаємо винного і крайнього. Часто, буває так, що необов'язково хтось винен і хтось крайній, необов'язково когось в тому звинувачувати, якусь конкретну людину, тому що є певна система, певні принципи, які працюють. Часто, люди не задумуються над тим, що є певні закони, принципи, які працюють.

Бог втручається. Бог чинить надприродні речі і любить чинити чудеса, надприродні ситуації і, тим не менше, події, життя, обставини довкола нас таке враження, що йдуть, як потужний налагоджений механізм.

Нам потрібно вивчити Божественну систему (що Бог запустив), для того щоб з нею співпрацювати. Яким чином? 1 Царів 12:1-19 – події відбуваються за часів Соломона. І це вже його старість, він вже відживає своє життя. Піднімається питання подальшої долі його царства, його царювання. Як буде і що буде? І це питання постійно піднімається в родинах, в місті, чи в країні. Людство навколо того зосереджується і переживає, що буде дальше.

Бог впливає на систему, але Він не просто «в ручному режимі» кожного дня щось робить, тому що ми, часто, не розуміємо Його доріг, Його шляхів. Ми, деколи, думаємо, чому Бог не поміняє те, чи інше, але Бог дав нам цю свободу. Бог співпрацює з нами. Кожен з нас несе відповідальність, має вплив, має як причини, так і наслідки в своєму власному житті. Більше того, Бог поважає наш власний  вибір. Бог благословив нас і вчинив нас вільними, Він дав нам цей вибір. Бог бажає нам благо, добро. Бог дав в наші руки певну владу. Він дав нам вибір, але що ми з цим робимо?

Завжди важливо дивитись в корінь, в суть. Ми, часто, спокушуємось, нас манять зовнішні речі. Люди заздрять якимось видимим речам.

Бог дуже часто говорить якесь Слово, але Він не прописує все в деталях, термінах. Він завжди веде людство, якусь ситуацію, народ, місто, царя, але Він завжди дає поле для свободи, для маневру, для вибору.

Бог є милосердний. Він настільки глибокий і мудрий, що весь Його ресурс, все Його Божество працює на те, щоб знайти і спасти те, що загинуло. Весь Його ресурс – це милосердя і любов. Він справедливий Бог, Який завжди очікує від людини правильний вибір, покаяння.

Рехав'ам, який зробив неправильний вибір, який неправильно поступив, який знову продовжував робити те, що робив його батько Соломон, і Бог йому каже, що Він від нього всього царства не забере, а залишить йому частину Юдиного царства ради його батька Давида і тих обітниць, які Він йому дав, що повіки не переведуться нащадки, які будуть царями і будуть сидіти на троні його. Приходить розділення царства. Це не є добро, благословіння, але це єдине можливе в даній ситуації, коли зберігається царство і зберігається обітниця, і, з другої сторони, приходить покарання.  Це як Божа любов, милосердя і Божа справедливість. Деколи, ми думаємо, що наслідки катастрофічні – розділення царства, покарання за гріх, прокляття, але життя продовжується. Бог дальше на Своєму престолі, Бог дальше все людство веде до Своєї глобальної цілі. Це покарання прийшло не для того, щоб відкинути царя, народ, покарати їх, ні! Бог зробив це, щоб їх впокорити, щоб вони побачили, які були блага, який є Бог, Який вивів їх з рабства, Який їх любить і до чого вони дійшли, як народ, як царство, що все в гидотах, в ідолах,прийшло розділення, ворог атакує їх, тому що вони покинули Господа. А дальше Бог каже: «Покайтесь! Наверніться!»

 Є наслідки, які спричинили певні події і ситуації в минулому, але замість того, щоб оплакувати свою долю і постійно дивитись на себе, як на жертву, бути злим на весь світ, треба просто зупинитись. Так, є наслідки певних причин, але, з другої сторони, ці наслідки можуть знову стати причиною – тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, все допомагає на добро.

Вибір завжди залишається, навіть, коли здається, що вибору нема. Ніколи Бог не керує тобою «в ручному режимі» . Бог завжди поважає нас, тому що Він створив нас на Свій образ і подобу, на Свою славу, вільними, Він поважає наш вибір. Він говорить нам про наслідки неправильного вибору і, тим не менше, Він знову каже: «Ти вибирай, тому що Я тебе таким створив!». Через це ми не розуміємо, чому Бог не спішить карати,чому Бог скоро все не зробить, так, як би ми хотіли. Так не буває, тому що Бог любить всіх, Бог веде до Своєї цілі. Бог, навіть, найгіршому диктатору і ворогу бажає покаяння і очікує на це, дає вибір людині.

Висновки:

1. Ми повинні поважати Бога, довіряти Йому завжди і у всьому, розуміємо ми те, чи не розуміємо. Завжди Його піднімати і розуміти, що Його воля все рівно звершиться. Він над всім. І це звільняє нас від страху, хаосу, від замішання, що все йде не туди.

2. Ми не маємо судити інших людей через їх неправильний вибір, неправильну реакцію, тому що ми стараємось їх зрозуміти з своєї точки зору. Сьогодні, люди, які довкола нас, часто, вибирають не те, що ми б вибрали, і живуть, і реагують не так, як би ми поступали, тому це звільняє нас від осудження, критики, ненависті, помсти, тому що вони – не ми. Тому, Біблія каже, щоб ми любили ворогів, прощали і молились за тих, які переслідують нас.

3. Ми повинні роздумувати про причини і наслідки, старатись аналізувати, але, якщо ми цього не розуміємо, якщо це нам закрито, не заганяти себе в глухий кут. Все, що довкола нас, для нас, при умові, якщо ми любимо Господа, ми в Нього віримо, все нам сприяє і буде сприяти на добро. Якщо ми дивимось дальше, глибше, для нас знову є надія, ми знову йдемо вперед.

Якщо ти послушний Божим принципам, відразу відбувається склеювання царства, зцілення. Те, що було для тебе глобальною катастрофою вмить може перетворитись на зародження причини, яка в процесі приведе до абсолютно інших наслідків, тому що ти маєш вибір завжди. І, навіть, якщо ти в важкій ситуації, коли вже все вирішено, тим не менше, Бог каже: «А що ти вибереш? Вибирай!»

4. Ми маємо пам'ятати, що ми можемо вплинути, як на причини, так і на наслідки, якщо ми будемо залишатись в темі з Богом і на Його стороні. Є речі, коли людина молиться, шукає Бога, і причини і наслідки в силі помінятись через те, що ти вірний і ти йдеш з Богом до кінця!

Проповідь в відео-форматі

ddd