Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Вузький шлях (Конференція з нагоди 17 річниці реабілітаційного центру)

Олександр Долюк

Вузький шлях – це єдиний шлях, яким може йти людина і на якому присутня слава Божа, де є супровід Ангелів, де працюють всі обітниці Божі, які записані в Біблії. Милість Божа супроводжує життя людини.

Сьогодні є велика нужда в серцях наших дружин – це любов чоловіків. Який би ти не був правий, Біблія говорить, що любов покриває все. Все – це є все! В чоловіків є величезна нужда в серцях – це повага наших дружин. Чоловіки починають сваритись рівно з тієї точки, коли дружина перестала його поважати, не проявила повагу. Від дружини Бог просить покрити нужду чоловіка. Церква має величезні нужди в любові Божій. Кожну хвилину, кожну секунду, кожен наш вихід до людей в світ, ми нуждаємось в любові. Сьогодні, наш Господь має величезну нужду – це пошана Своєї Церкви, пошана Невісти. Людина, яка дійсно шанує свого Бога – це людина, яка йде дуже вузьким шляхом в Господі. Можна сказати: «Господи, як можна радіти, коли ти йдеш дуже вузькою дорогою?», але немає нічого прекраснішого в цьому житті за відмову від своєї душі заради Ісуса! Бог не приготував нам іншого шляху, крім вузького. Наша пошана Бога виходить із глибокої любові, яка знаходиться в нашому серці.

«А Ревека чула, як говорив Ісак до Ісава, сина свого. І пішов Ісав на поле, щоб зловити й принести здобич мисливську. А Ревека сказала Якову, синові своєму, говорячи: «Ось я чула, як твій батько казав до Ісава, брата твого, говорячи: «Принеси но здобич мисливську мені, і зроби мені наїдок смачний, нехай з'їм, і поблагословлю тебе перед лицем Господнім перед смертю своєю». А тепер, сину мій, послухай мого голосу, те, що я розкажу тобі. Іди до отари, і візьми мені звідти двоє добрих козлят, а я їх приготую, як наїдок смачний для батька твого, як він любить. І принесеш батькові своєму, і буде він їсти, щоб поблагословити тебе перед смертю своєю». І промовив Яків до Ревеки, матері своєї: «Таж брат мій Ісав чоловік волохатий, а я чоловік гладенький! Може обмацає мене батько мій, і я стану в очах його як обманець, і спроваджу на себе прокляття, а не благословення…» І сказала йому його мати: «На мені прокляття твоє, сину мій! Тільки послухай слів моїх, та йди принеси мені» (Буття 27:5-13). Ім'я Яків перекладається, як «брехун». Що відбулось з цією людиною? Його мама більше любила Якова, ніж Ісава. Хто навчив Якова брехати? Ревека не від поганого серця це робила. Вона це зробила, тому що вона дуже сильно бажала благословіння і блага для свого сина. Коли в людини є величезне бажання, навіть, якщо це бажання від Бога, воно має свої терміни і час. Якщо сьогодні людина іде в своєму житті своїми бажаннями, а Заповіді Божі йдуть позаду, то ця людина обов'язково зійде з вузького шляху. Не можна, щоб твої бажання йшли попереду Божих Заповідей!

Наші емоції, бажання не повинні йти попереду Божих Заповідей, тому що це виводить тебе з вузької дороги і направляє на широку дорогу. На цьому широкому шляху є ще межі, і якщо ти вже переступаєш цю межу, там починається беззаконня.

Все таки, Яків добився того, щоб батько його поблагословив. Ісак не побачив цього обману. Є такий момент, коли люди беруть благословіння і вони знають, що вони сьогодні не під благословінням. Ми люди благословіння. Ми насаджуємо благословіння в тих домах, де присутнє прокляття. Яків взяв це благословіння. Є люди, які дійсно отримують це благословіння не з правильним серцем. Можливо, хтось не до кінця оцінює це благословіння. Благословіння дуже важливе.

«І хай Бог тобі дасть з роси Неба, і з ситости землі, і збіжжя багато й вина молодого! Нехай тобі служать народи, і народи нехай тобі кланяються! Будь паном для братів своїх, і нехай тобі кланяються сини матері твоєї. Хто тебе проклинає проклятий, а хто поблагословить тебе благословенний!» (Буття 27:28-29). Де Ісак брав таке благословіння для своїх дітей? В Духа Святого, в молитві! Коли ти не просто людина, яка розуміє благословіння, ти можеш це благословіння висловити вже Словом, втілити в Слово.

Сьогодні Богу байдужі твоя важність (твій годинник, машина і т. д.), завдання Бога – це, щоб тебе підняти на ту свою гору цим вузьким шляхом, і, щоб ти прославив цим Його Святе Ім'я, а Він там явив Свою славу, на тому місці, де Він хоче тебе бачити. А що хоче диявол? Він хоче знецінити твоє служіння, знецінити все те, за що Бог заплатив величезну ціну. Нам не можна дозволити сатані виграти в нашому житті завдяки тому, що він знає, що в плані нашого серця, він знає наше бажання, а ти покажи йому стрілу і щит віри і вкажи йому на його місце. Ми повинні проявляти ненависть до гріха і до бісів, які мучать людей, а всіх інших ми повинні любити. Це наше завдання, це наша частка – культивувати в собі віру в Бога і ненависть до нечистоти.

Івана 21:1-15. Зазвичай, коли людина йде на поводу своїх бажань, виходить з волі Божої, з того призначення, яке Бог має на її життя, вона йде займатися своєю звичною справою. Апостоли були рибаками. Зазвичай, коли люди відходять від Бога, вони десь віддаляються на таку небезпечну відстань, вони починають заробляти гроші… Ісус прийшов до апостолів і запитав, чи мають вони щось поїсти. Було задане питання не про надлишок, а щоб поїсти, хоч одну рибину на всіх… А вони відповіли, що не ловиться. Ісус сказав закинути їм сіті. І коли вони це зробили, вони витягли дуже багато риби. Там вже не стояло питання про те, щоб поїсти, там вже бізнес можна було розвивати на цій рибі. Для багатьох людей це знаковий момент. Якщо сьогодні ти відійшов на таку відстань і Бог каже тобі закинути ці сіті, і ти наловив багато риби, ти вже не «мікроба» в церкві, для тебе це знак, тому що наступне, що сказав Ісус Петру і апостолом – Він призвав їх вернутись в служіння. Якщо сьогодні ти заробив достатньо, якщо в тебе вже поставлений бізнес, і ти добре себе почуваєш, Бог говорить тобі сьогодні: «Чи любиш ти Мене?» Є покликання Боже, призначення від Бога, яке дуже важливе і там немає кордонів, ти в Дусі рухаєшся. Ти сьогодні народився на цю землю по одній причині – виконати призначення Боже.

Чи міг Бог якимось іншим способом благословити Якова, якщо Він обіцяв йому? Міг, знайшов би шлях, як благословити. Яків потрапляє до дядька Лавана. Спочатку він працює за одну жінку, потім за другу, потім за козлів, овець, верблюдів… Він забирає цих жінок і все ще залишається Яковом. «І Яків обманив Лавана арамейського, бо не сказав йому, що втікає» (Буття 31:20). Яків пройшов такий шлях, він мав би вже зрозуміти, що благословіння Боже в чистоті і відкритості твого серця. І він все рівно нічого не зрозумів. Він забирає все і йде тайкома… Написано, що він викрав серце Лавана. Сьогодні, ті люди, які тайком йдуть з реабілітаційних центрів, які тайком будують якісь задуми, щоб піти і нічого не сказати, вони викрадають серця своїх духовних наставників. Це значить, що наставники почнуть зідхати про таких людей, а це для цих людей не корисно (Євреїв 13:17). Ніхто більше не радіє твоєю перемогою, ніж пастор, чи твій наставник. Ніхто більше, ніж пастор, чи твій духовний наставник не плаче разом з тобою в твоїй духовній поразці. Дуже важливо бути людиною, яка не викрадає серця, але, яка своє серце віддає Богу і в Дусі Святому приймає те, що Бог говорить їй.

Серце Ісава було ожорсточене. Він хотів вбити свого брата Якова. Той обманув його два рази, він забрав в нього перворідство, благословіння батьківське. Ісаву залишились ці крихти, це мале, на що Бог його благословив через батька. Він був ожорсточений. І тут, Бог приходить до Якова і каже, що дає йому покаяння в серце і, що йому треба вернутись в землю з якої Він його покликав.

В нашому житті, в ходженні перед Богом ми ідемо цим другим шляхом, допустимим цією волею Божою. Коли проходить час, Бог каже тобі, що тобі треба вернутись і почистити той шлях, яким ти йшов.

Яків повертається в трепеті свого серця, тому що він повинен був зустрітися з Ісавом. Ісаву була дана влада над Яковом, і він міг вбити Якова, і все те, що Яків заробив, все те, що було в нього дісталося б Ісаву. Але Бог не такий! Бог чекав Якова… Якщо Він схиляє твоє серце до молитви покаяння, роби це швидше.

«І він переночував там тієї ночі, і взяв із того, що під руку прийшло, дар для Ісава, брата свого: кіз двісті, і козлів двадцятеро, овець двісті, і баранів двадцятеро, верблюдиць дійних та їх жереб’ят тридцятеро, корів сорок, а биків десятеро, ослиць двадцятеро, а ослят десятеро» (Буття 32:13-15). Якщо ти ображаєш людину, то це буде дорого тобі коштувати. Не ображайте людей! Особливо, не ображайте тих людей, які вас люблять!

Яків був направлений Богом назад на цей вузький шлях. Бог не може благословити людину на широкому щляху тією славою, яку Він приготував для неї. Для того, щоб Якову прийняти цю славу від Бога, щоб йому стати, дійсно, людиною Завіту і, щоб змінилось його ім'я «брехун», йому треба було повернутись на цей вузький шлях. Для чого Бог направляє нас на цей вузький шлях? Невже, щоб познущатися над нами, щоб боліла нас душа? Ні! Людина, яка служить, набуває спокій своїй душі. Бог благословляє людей, які входять в служіння (Малахії 3).

Потрібно було повернути Якова на цей вузький шлях, щоб він став Ізраїлем. Ізраїль перекладається як «наділений довірою». Був Яків, якому ніхто не вірив і він став Ізраїлем – наділеним довірою. І, коли ти станеш людиною вузького шляху, твоя сім'я покається. Якщо ти станеш людиною вузького шляху, обітниці Божі прискоряться в твоєму житті.

Проповідь в відео-форматі

ddd