Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Я – Господь, Лікар твій!

Борис Фенц

Коли ми приходимо до Христа, Він зціляє наші хвороби, і Він рятує наше життя, даруючи нам спасіння. Спасіння і зцілення є нероздільними. Після того, як Господь створив небеса, природу, зорі, Він створив людину. Він подивився на все Своє твориво і ми читаємо в Біблії такі слова: «І побачив Бог усе, що вчинив. І ото,− вельми добре воно! І був вечір, і був ранок, − день шостий» (Буття 1:31). Людське тіло було досконало створене. Не було ніяких вірусів, мікробів, які могли б знищити його. Все це з'явилося, коли змій спокусив Єву і відбулося гріхопадіння, написано: «Ось тому, як через переступ одного на всіх людей прийшов осуд, так і через праведність Одного, прийшло виправдання для життя на всіх людей» (Римлян 5:18). Хвороба приводить до смерті. Тому, можна сказати, що, як гріх ввійшов в життя людини, так само і хвороба, ввійшла в життя людини, як і прокляття. Коли Христос відкупив нас від прокляття Закону, Він також вернув нас в цей початковий стан, коли все було створене досконало. Тобто, ми маємо можливість претендувати на те, щоб вернутися в ту досконалість через Слово Боже, через Духа Святого, через те, що зробив Ісус Христос. Як наслідок гріха, прийшли хвороби, і люди почали жити в проклятті, яке ніколи не було задумане Богом для людини.

Перше потужне втілення, яке описує Біблія – це, коли з Єгипту виходив народ. Вони знаходились в Єгипті в рабстві. І це було приблизно 3 млн. людей. Вони закололи агнця і помазали косяки дверей. І Ангел-губитель, коли йшов і знищував все перворідне, перейшов, або перескочив через ці доми, де жили євреї, тому що там були помазані кров'ю агнця косяки дверей. І, коли вони вийшли звідти, написано: «І сказав Він: «Коли дійсно будеш ти слухати голосу Господа, Бога твого, і будеш робити слушне в очах Його, і будеш слухатися заповідей Його, і будеш виконувати всі постанови Його, то всю хворобу, що Я поклав був на Єгипет, не покладу на тебе, бо Я − Господь, Лікар твій!» (Вихід 15:26). Перший раз Він являє Себе Божому народу і Він каже: «Я − Господь, Лікар твій!». Це є одне із викупних імен Бога, яке, якщо говорити єврейськими словами, звучить, як Єгова-Рафа. Псалом 104 (105) говорить, що в їхньому коліні не було ні одного хворого. Це саме масове зцілення, яке відбулося. 3 млн. людей з яких абсолютно ніхто не хворіє. Вони були повністю зцілені тим виходом, яким вони зробили з єгипетського рабства. Бог являється їм вже, як Бог, Який є Лікарем. І Він дає їм певні умови. Чому, ми дивимось дальше, що люди хворіли, підпадали під поразу? Тому що була певна умова, яку Він дав Своєму народу: «Коли дійсно будеш ти слухати голосу Господа, Бога твого, і будеш робити слушне в очах Його, і будеш слухатися заповідей Його, і будеш виконувати всі постанови Його» (Вихід 15:26). І проходить 20 років від їхнього виходу, як вони починають там, в пустелі, бунтувати. 250 чоловік зробили собі свої кадильниці, хоча Бог дає постанову, що тільки від Аарона, від коліна Левія може бути священство, кожен подумав, що він може стати священиком. Вони прийшли з своїми кадильницями і, в одну мить, коли вони вийшли, земля розійшлася і 250 чоловік було знищено. І зразу ж люди впали в паніку… Коли б вони зрозуміли, що Бог постійно стоїть за Своїм Словом і, коли йде порушення якихось законів, чи постанов Божих, за це є наслідки. Але люди не побачили в цьому всьому цього, щоб просто далі бути послушними. Ми бачимо, що на наступний день були величезні нарікання за те, що Мойсей і Аарон знищили народ Божий. На другий день, коли вони вийшли проти Мойсея і Аарона, це було 14700 чоловік, вони просто полягли від порази, яку наслав Бог. Коли Аарон вийшов з кадильницею, щоб кадити, він стояв між живими і мертвими, які полягли, і ця пораза зупинилась. Це є прямий прообраз на первосвященство Ісуса Христа. Коли Ісус Христос ввійшов в небеса з власною кров'ю, Він кадив в небесах, пораза зупинилася. Слово Боже показує нам, що, коли є непослух до певних правил і постанов Божих, завжди приходить покарання. Але, коли є покаяння і милість, ми в милості приходимо, щоб просити в Бога за себе, коли ми звільняємось від різних тягарів, гріхів, Бог завжди милує, ця пораза зупиняється. Далі, читаючи, ми бачимо, що проходить буквально пару десятків років і знову ми бачимо, що після перемоги, яку Бог дав народу Ізраїля у війні, вони знову починають нарікати. Тоді, появляються змії. Бог наслав цих зміїв, які називались сарафами. Коли ця змія когось кусала, то людина помирала. Але Бог дає їм знову вихід. Він каже, щоб вони зробили мідного змія, підняли його, і той, хто подивиться вгору на нього, не загине, коли буде вжалений. І це є прообраз Ісуса Христа, Який був розп'ятий і піднятий на хресті, щоб кожна людина, яка взирає на Нього, не буде знаходитися в поразі і не загине.

Пророчі слова про Ісуса Христа: «Направду ж Він немочі наші узяв і наші болі поніс, а ми уважали Його за пораненого, ніби Бог Його вдарив поразами й мучив… А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, − кара на Ньому була за наш мир, Його ж ранами нас уздоровлено!» (Ісая 53:4-5).

Ми маємо пам'ятати 6 речей, щоб закласти цей фундамент в нашому розумі: 1) наші немочі – мої немочі; 2) наші болі – мої болі; 3) наші гріхи – мої гріхи; 4) наші провини – мої провини; 5) наш мир – мій мир; 6) наше зцілення – моє зцілення. Це те, що зробив Ісус Христос на хресті. Ісая пророче показує на хрест, на те, що відбудеться на хресті Голгофи, це називається викуплення, або заміщення. Він взяв наші хвороби, щоб ми не хворіли. Він взяв наші провини, щоб ми були помилувані. Він взяв наші болі, щоб ми не переживали цих болів. Що таке заміщення? Це, коли повністю цей тягар падає на когось, а тебе це просто минає, і тебе це стосується тільки тим чином, що ти розумієш, що хтось за тебе заплатив, що ти вже не повинен це нести.

«Щоб справдилося, що сказав був Ісая пророк, промовляючи: «Він узяв наші немочі, і недуги поніс» (Матвія 8:17). Це те, що справдилося, коли Ісус прийшов. Написано: «Він тілом Своїм Сам підніс гріхи наші на дерево, щоб ми вмерли для гріхів та для праведности жили; Його ранами ви вздоровилися» (1 Петра 2:24). Це вже відбулося в минулому часі.

Викупна жертва Ісуса Христа. Якщо через гріхопадіння, гріх прийшов в нашу душу і ми попали під прокляття, так само через гріхопадіння, хвороби прийшли на наше тіло. Гріх – діло диявола. Це те, що звершив диявол, коли Адам впав. Хвороба – це також діло диявола. Це те, що як наслідок гріхопадіння прийшло в тіло людини. Звідки ми можемо це знати?  «Ісуса, що був із Назарету, як помазав Його Святим Духом і силою Бог. І ходив Він, добро чинячи й усіх уздоровлюючи, кого поневолив диявол, бо Бог був із Ним» (Дії 10:38). Зцілення приходить, коли діло диявола є зруйноване. «Хто чинить гріх, той від диявола, бо диявол грішить від початку. Тому-то з'явився Син Божий, щоб знищити справи диявола» (1 Івана 3:8). Як гріхопадіння, гріх душі, який веде до погибелі, так само і хвороба, яка нищить тіло, веде до погибелі. Псалом 102(103):3 говорить: «Всі провини твої Він прощає, всі недуги твої вздоровляє». Провина – це є частина того, під що підпадає душа наша, коли ми грішні. Всі провини прощає – це зв'язано з душею. Всі недуги вздоровляє – це зв'язано з тілом. 1 Петра 2:24 каже, що Він Сам підніс всі наші гріхи на дерево – це є частина того, що говориться про спасіння душі нашої. Ранами Його ви вздоровилися – це є частина Євангелії, яка говорить про наше тіло, що в Його ранах ми маємо вздоровлення.

«Бо дорого куплені ви. Отож прославляйте Бога в тілі своєму та в дусі своєму, що Божі вони!» (1 Коринтян 6:20). Дорогоцінна кров Христа відкупила нас, нашу душу і наше тіло. Якби не було наше тіло відкуплене, ми б не могли претендувати на воскресіння. Якби була відкуплена тільки душа наша, ми б отримали спасіння душі, але тоді, не говорилося б за відкуплення тіла нашого. Але ми воскреснемо. Тіло наше також було відкуплене через кров Ісуса Христа на хресті Голгофи.

Господь − наша праведність – це є Єгова-Цидкейну − Той, Хто оправдав нас. Єгова-Рафа – це Ім'я, яке говорить, що Господь є нашим Лікарем. «Бо Того, Хто не відав гріха, Він учинив за нас гріхом, щоб стали ми Божою правдою в Нім!» (2 Коринтян 5:21). Ісус став жертвою за гріх. «Христос відкупив нас від прокляття Закону, ставши прокляттям за нас, бо написано: «Проклятий усякий, хто висить на дереві» (Галатів 3:13). Він став прокляттям за нас. Жертва за гріх – спасіння душі. Прокляттям за нас – зцілення від хвороби, від немочі, від поразок для нас сьогодні! Бог зробив гріхом за нас Того, Хто не знав гріха – це є частина душі, що відноситься до душі. Бог зробив хворим за нас Того, Хто не знав хвороби. Христос поніс наші гріхи, щоб нас виправдати, щоб ми не несли вже гріхів. Христос поніс наші хвороби, щоб ми вже не несли наші хвороби. «Так само і чашу взяв Він по Вечері й сказав: «Ця чаша − Новий Заповіт у Моїй крові. Це робіть, коли тільки будете пити, на спомин про Мене!» (1 Коринтян 11:25). Причастя – це пам'ять про смерть за наші душі. «Бо прийняв я від Господа, що й вам передав, що Господь Ісус ночі тієї, як виданий був, узяв хліб, подяку віддав, і переломив, і сказав: «Прийміть, споживайте, це тіло Моє, що за вас ломається. Це робіть, коли тільки будете пити, на спомин про Мене!» (1 Коринтян 11:23-24). Це є смерть за наші тіла. Написано, щоб ми розважали над причастям, тому що це може бути, як на хворобу, так і на зцілення, коли ми знаємо те, що звершив Ісус на хресті Гологофи. І саме в цьому місці говориться, щоб розважати над тою викупною жертвою, яку Він звершив, як за нашу душу, так і за наше тіло. Це є пам'ять про те, що смерть відбулася також за наші тіла. Написано, що потрібно христитись в Ім'я Господа. Це відноситься до душі. Коли ми приймаємо хрещення, ми обіцяємо Богу служити Йому доброю совістю.

«Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Ім'я, і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме, а коли він гріхи був учинив, то вони йому простяться» (Якова 5:14-15). Помазання єлеєм – це те, що відноситься до зцілення нашого тіла. «Отже, признавайтесь один перед одним у своїх прогріхах, і моліться один за одного, щоб вам уздоровитись. Бо дуже могутня ревна молитва праведного!» (Якова 5:16). Коли ми сповідуємо гріхи наші – це відноситься до нашої душі. Моліться один за одного, щоб вам уздоровитись – відноситься, як до внутрішнього зцілення нашого серця, коли ми звільняємось від гріха, також для того, щоб отримати зцілення і здоров'я для нашого тіла. Грішник повинен прийняти обітницю про прощення і покаятись, увірувавши в Євангеліє, яке приведе його до праведності. Хворий повинен прийняти Божу обітницю за істину перед тим, як почує себе добре.

Воля Божа. Часто, люди говорять, що воля Божа є на те, щоб вони були хворі. Вони просто не вірять, що зцілення відноситься і до них також. Воля Божа є на те, щоб ми були здорові. Бог вклав всі ресурси, щоб ми могли бути здорові. Як ми можемо прославляти Бога, будучи хворими в тілах своїх? Бог любить грішника, Він хоче його спасти. Господь ненавидить гріх, але грішника любить. Написано, що Він не хоче смерті грішника. То, невже, Він хоче, щоб його дитина була хвора? Диявол старається різними способами обманювати людей, щоб ми не знали цієї істини.

Ісус явив нам Отця. Ми ніколи не помилимось, якщо будемо дивитись, як Ісус Христос жив, ходив і що Він робив. Він каже, що Він нічого не робить, не послухавши Отця Свого. Він явив нам те, що робить Отець. Він ходив і зціляв людей. І коли учні спиталися, щоб навчив їх молитися, Він каже: «Нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі» (Матвія 6:10). Чи є на небі каліки, чи хворі? Написано, що на небі все досконале є. Ісус явив волю Божу – Він показав її. Яким чином? Коли Він зціляв хворих. Написано, що всі, кого приносили, були зцілені.

«І ось підійшов прокажений, уклонився Йому та й сказав: «Коли, Господи, хочеш, − Ти можеш очистити мене!» А Ісус простяг руку, і доторкнувся до нього, говорячи: «Хочу, − будь чистий!» І тієї хвилини очистився той від своєї прокази» (Матвія 8:2-3). Якби сьогодні ми могли бачити Ісуса, хоча ми знаємо, що Він незримо є Духом Святим в серцях наших, і коли б ми задавали Йому те ж питання, що прокажений, ми б почули ті самі слова: «Хочу, − будь здоровий!» Він сказав би ті ж самі слова. Ісус прийшов виконати волю Отця, явити волю Отця і показати нам, як нам діяти в волі Божій, оздоровлюючи всіх, кого поневолив диявол (Дії 10:38).

Слово Боже каже, що пізнаєте правду і правда вас визволить. Коли ми пізнаємо правду, коли ми читаємо Слово Боже, коли ми, насправді, вникаємо в Писання, починаємо розбирати те, що хоче сказати Господь в Своєму Слові, ми тоді пізнаємо істину. Слово Боже має велику силу і здатність. Воно, як насіння. Коли фермер сіє насіння, він, посіявши, чекає, коли воно почне проростати. Тому, Слово Боже – це насіння для нас. Наше серце – це, як поле, коли ми приймаємо слова від Господа, коли ми роздумуємо, як написано: «Мій сину, прислухуйся до моїх слів, до речей моїх ухо своє нахили! Нехай не відійдуть вони від очей твоїх, бережи їх в середині серця свого! Бо життя вони тим, хто їх знайде, а для тіла усього його лікування» (Приповісті 4:20-22). Слово Боже – це, як основний фундамент, який Бог сьогодні довірив нам. Коли ми читаємо Писання, коли в нас є якісь порушення в організмі, проблеми з здоров'ям, Бог бажає, щоб ми досліджували Писання, щоб ми взяли ці місця, які говорять про зцілення, про перемогу на хресті, щоб ми перебували в цьому Слові. Божа сила є в тому, коли ми беремо це насіння Божого Слова, вкладаємо його в серце і воно проростає. Він дав нам всі ресурси для того, щоб ми були, як здорові в тілі, так і спасенні і мали радість, повноту зцілення в нашому житті. Слово Боже каже, що за наш мир Він помер, щоб ми мали мир, прийнявши Його Слово, Його обітниці.

Одне з викупних імен Ісуса Христа – Єгова-Шалом – це є наш мир, який Він нам дарував, щоб ми стояли в цих обітницях. Слово Боже приносить життя, проникає в наше серце, коли ми бережемо його, коли ми, насправді, приймаємо його, навіть, якщо не бачимо результатів.

Зцілення – це для нас сьогодні. Слово Боже каже, що наша боротьба не проти плоті і крові, а проти духів злоби піднебесних. Кожен з нас має владу руйнувати всякі твердині і задуми, які повстають проти пізнання Христа. І ми беремо в полон всякий розум на послух Христу. Все, що підноситься проти пізнання Бога, Його Слова, ми маємо здатність руйнувати ці речі. Яким чином? Коли ми озброюємось Писанням, коли ми все схиляємо на послух Слову Його, коли ми є, насправді, тверезими в тому, щоб пильнувати за своїм життям, за нашими думками, і тоді, перемога приходить.

Коли ми стоїмо на цій основі, якою є Слово Боже, віра буде підніматись, тому що написано, що віра від слухання Слова Божого. Дуже важливим є сповідання того, що Ісус вже зробив в нашому житті, того, хто ми є насправді в Ісусі Христі, тих обітниць, які належать нам. Коли ми починаємо їх сповідувати, що ми є нове творіння в Христі Ісусі, все стародавнє не належить нам, все нове дав нам Господь, Його ранами ми вздоровились на хресті Голгофи,коли ми це говоримо, ми наповняємось вірою і тоді, відбуваються зміни, як з нашим оточенні, так і з нашим тілом.

Насправді, Божа благість, Його ласка до нас є сьогодні виявлена, виражена в Його Імені. Господь є Лікар твій! Його викупна жертва на хресті Голгофи, Його рани, які були завдані Його тілу взивають і говорять до нас, що Він все звершив для того, щоб ми були здорові і спасенні. Наш Господь є милостивий Бог. Він нікому не роздавав якісь порази, діагнози. В цьому немає слави Божої. Як може слава Божа явитися в тому, коли тіло порушене, коли воно не працює фізично? В чому тут слава? Слава тільки тоді, коли являється Його сила, коли людина починає тішитись тим, що зцілення прийшло. Тільки в цьому є слава, і Він це звершив на хресті Голгофи для нас. Через Його святу кров ми можемо приходити до Його престолу благодаті, щоб отримати допомогу, зцілення і перемогу в тих речах, які сьогодні ворог старається нав'язати нам. Ісус є наш Лікар! Слово Боже живе і діяльне. Він дав нам всі ресурси для того, щоб ми могли рухатись, жити в повноті Його Євангельської Вістки. Блага Вістка в тому, що Він всі провини прощає, всі недуги вздоровляє, від могили життя наше рятує. Христос вчора, сьогодні і навіки Той Самий! Він не змінився. Він сьогодні так само бажає підняти каліку, відкрити сліпі очі, дати слух людям, які глухі. Він сьогодні бажає зціляти і спасати, тим більше народ Свій, якому це належить!

Проповідь в відео-форматі

ddd