Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Сила оновленого розуму і обрізаного серця

Віктор Франчук

В Біблії ми, часто, можемо зустріти слово «обрізання». Воно має початок ще в Старому Заповіті в дні Авраама, коли Бог йому сказав, що він повинен був обрізувати своїх синів. Обрізання стосувалось людей, які народжувались, які мали чоловічу стать, на восьмий день їх обрізали. І, навіть, Ісус пройшов через цю процедуру, коли Його принесли в храм. Що ж означало обрізання для Божого народу? Чому Бог сказав робити цей обряд обрізання? Обрізання говорило про приналежність людини – кому вона належала. Якщо люди приймали обрізання, це говорило про те, що вони присвячували своє життя Богові. Обрізання говорило про те кому ти належиш. Також обрізання пов'язане з Завітом. Це Завіт з Богом. Завіт – це, в першу чергу, стосунки з Богом. І для того, щоб мати стосунки з Богом, чи з людиною (шлюбний завіт), то нам потрібно мати правильне серце.

Бог неодноразово і в Старому Заповіті, і в Новому говорив не про обрізання тіла, а про обрізання серця. Саме серце, а не якийсь зовнішній обряд має силу. Силу має наше серце – наскільки ми сьогодні віддані, присвячені Богу, тому що це також зв'язане з нашою присвятою. Біблія говорить, що Бог обрізає серце людини Святим Духом. Коли в людини відбувається істинне, глибоке покаяння і вона присвячує своє життя Ісусу Христу, і протягом багатьох років слідує за Ним – це говорить про те, що в її серці відбулося обрізання.

В Біблії описана історія, коли фистимляни воювали з Ізраїлем. Вони виставили свого чоловіка – Голіафа, який був велетнем, його ріст був 3,25 м. Це був чоловік в якого було по 6 пальців на руках і на ногах. Він виходив і проклинав Ізраїль. Він дуже гордився своєю силою. Він говорив, що всіх повбиває. Але приходить Давид – підліток, для того, щоб принести їжу своїм братам, його послав батько. Він чує те, що відбувається. «І спитався Давид тих людей, хто стояв з ним, говорячи: «Що буде зроблене тому, хто вб'є цього филистимлянина й здійме образу з Ізраїля? Бо хто цей необрізаний филистимлянин, що так зневажає полки Живого Бога?» (1 Самуїлова 17:26). Весь Ізраїль дивився на те, який ріст у Голіафа, який він великий, наскільки він сильний. Але суть полягає в тому, що підліток, який чітко розумів Хто є Бог, хто такий народ Божий, хто той филистимлянин, який зовні дуже грізний і страшний, і він розумів, що коли люди в Завіті з Богом, коли вони обрізані в своєму серці, то тоді Бог з ними. І Біблія говорить, що, якщо Бог за нас, то хто може бути проти нас?

В обрізанні є сила. Коли ми говоримо про обрізання, в першу чергу, ми говоримо про присвяту Богові. В свій час ми своє життя присвятили Ісусу Христу для того, щоб жити для Нього і служити Йому. І в цьому є дуже велика сила. Саме, коли ми присвячуємо своє життя Богові максимум, це дає нам таку силу, щоб перемагати все. Наша присвята допомагає нам перемагати гріх в нашому житті. Наша присвята Богові дає нам силу перемагати всякі спокуси в своєму житті, тому що в обрізанні є сила. Коли ми обрізаємо своє серце для Бога, або Бог допомагає нам Святим Духом обрізатись всередині для того, щоб жити не для себе, не для своїх пожадливостей, не для своїх планів, але жити вже для Нього, це дає нам силу, тому що ми починаємо належати Йому, і наша приналежність визначає хто ми є на цій землі.

«І ви обріжете крайню плоть свого серця, а шиї своєї не зробите більше твердою» (Повторення Закону 10:16).  Тверда шия – це є питання серця. Коли ми в такому стані, ми мучимось в своєму житті, тому що це рабство. Але віра в Бога, або ходження з Богом – це стосунки з Ним. Це не набір обрядів і традицій. Тому, з Богом ми можемо мати стосунки, коли в нас чисте серце. З Богом ми можемо мати стосунки, коли Бог бачить, що ми присвячені Йому, що ми готові йти за Ним і ми готові завжди ставити Його на перше місце в своєму житті кожен день і кожну годину свого життя незалежно від того, що відбувається довкола нас, незалежно від того хто і як живе сьогодні, чи від того наскільки успішними і процвітаючими є люди, які оточують нас. Наскільки ми готові ставити Бога на перше місце за будь-яких обставин в нашому житті? Завіт між людиною і Богом – це, коли ми говоримо Йому, що готові іти за Ним незалежно від обставин в яких ми будемо. Ті рішення, які ми приймаємо в своєму житті будуть мати відлуння в нашому завтрашньому дні.

Бог – це є Скарб. Писання говорить, що Царство Боже подібне до скарбу. Ми не всі маємо досконале розуміння про Бога і Його волю. Інколи, є такі моменти, коли ми думаємо, що ми ризикуємо чимось. Але Писання говорить, що Царство Боже подібне до того скарбу, коли ти продаєш все і кладеш це все до останньої нитки вірою, для того щоб набути щось більше. І мова не йде про скарб, мова не йде про Царство Боже, мова йде про Самого Бога. Тому, завжди стоїть питання номер один – що ми цінуємо сьогодні? І що для нас являється скарбом сьогодні? Нехай найбільшим скарбом для нас буде Бог! Кожен з нас вирішує, не Бог! Він вже вирішив! Він Сина Свого віддав за нас, щоб набути собі народ. Народ, який воістину хоче ходити з Ним і з яким Бог хоче ходити.

Ми не хочемо, щоб наша шия була тверда. Ми не хочемо бути такими, які постійно вперті, не прогинаються, не впокоряються. Бог хоче, щоб ми були зовсім іншими людьми, щоб ми не були в рабстві, але, щоб ми жили в свободі, як сини Божі.

Ми схильні до того, що наше серце обростає. Писання говорить обрізати крайню плоть свого серця. Бог хоче зрізати з серця те, чим воно обросло, коли ми стаємо, десь, черствими. Черствість приводить нас до байдужості.

Обрізання серця – це, коли Дух Божий приходить і обрізає наше серце, зрізає цю плоть, ці нарости, те, що робить нас черствими і байдужими.

Обрізання серця – це те, що Бог робить в нашому житті і хоче це робити для того, щоб ми не ходили в рабстві і не були рабами, думаючи, що в нас все добре, коли всередині ми не відчуваємо життя, коли атрофувались нормальні почуття в душі, коли серце грубіє.

Сила не в справедливості, а в прощенні, в тому, щоб проявляти милосердя. Навіть, Бог милість Свою підносить над судом. Сила в обрізаному серці. Сила – це прощати, любити, проявляти милосердя. Ніколи не будь занадто справедливий і ні від кого не вимагай справедливості, тому що Бог поставить і тебе в таку ситуацію, де ти не проявиш справедливість, де треба буде проявити милосердя по відношенню до когось. Бог завжди вчить нас і Він хоче вчити, щоб ми не загинули, але, щоб ми жили і мали життя вічне.

Саме, обрізання виділяє нас від інших людей. Якщо ми обрізані в своєму серці, ми будемо виділятися, тому що ми не будемо говорити, те що говорять всі, ми не будемо поступати так, як поступають всі, ми не будемо думати так, як всі, тому що в нас не ті цінності, тому що в нас цілі зовсім інші, в нас зовсім інше бачення, погляд на життя, принципи. Ми живемо зовсім на іншій території, Бог привів нас в Своє Царство.

Ісус говорив, що, якщо ми обрізані, то наше світло буде видно всім. В іншому місці, Він говорить, щоб ми дивились, щоб те світло, яке є в нас не стало темрявою, тому що де буде скарб твій, там буде серце твоє. А наш скарб – це Ісус. І обрізання – це є печать праведності, або праведність – це є печать обрізання. Обрізання – це твоя приналежність до Бога. Обрізання твого серця – це те, кому ти присвятив своє життя, кому ти віддав своє життя. Коли серце обрізане, то і життя наше інше, і стосунки інші, і в сім'ях все по-іншому. В нас є за що молитися до Бога і просити, щоб Дух Святий обрізав наші серця від всякої черствості, щоб вивільнилась ця любов один до одного, і, в першу чергу, до своїх.

Людина обрізаного серця ходить в страху Божому. Що таке страх Божий? Це ненавидіти зло, віддалятися від зла, це розбиратись з злом. Бог не хоче, щоб ми роками жили в неправильних стосунках. Бог може робити набагато більше того про що ми думаємо і просимо. Богу можливо все!

Проповідь в відео-форматі