Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Раби праведності

Олег Савчак

Бог рухає нас як живе каміння. Ми є живе каміння і Бог нас переміщає з місця на місце, будує з нас. І коли Бог нас рухає – ми благословенні і блаженні, тоді в нас щось міняється. Бо тим, які люблять Бога, які покликані Його постановою, все допомагає на добро.

Римлян 6:18 «А звільнившися від гріха, стали рабами праведності».  Бог хоче, що ми стали рабами праведності. Бог говорить зараз про те, що Він бажає освятити кожного з нас, оправдати, звільнити від всякого рабства, щоб залишилось тільки рабство Ісуса Христа. Павло писав це послання саме до римлян, де рабство було в розквіті. Римський громадянин з однієї сторони був вільний, але з другої сторони він був рабом своєї похоті, своєї власної культури. І саме про стримання від гріха, від похоті і пожадливостей там ніхто ніколи не вчив.  Але Господь хоче, щоб тільки Він був нашим паном, а ми Його рабами. І в Римі виникав конфлікт, бо не всі могли це вмістити, адже там вважали, що ця релігія має принести свободу, а апостол Павло говорить про рабство. Але не обмеження, а надхнення звільняє людину від гріха, святими нас робить не Сінай і Голгофа. Закон під загрозою страху може накласти на людину певні обмеження, а любов спасає людину від гріха тим, що надихає її стати кращою. Свідомість християнина визначається не страхом і не тим, що Бог може зробити для нас, але усвідомленням всього того, що Бог вже зробив для нас.

Коли апостол Павло говорить про рабство праведності, він говорить про добровільне впокорення. Послання до римлян починається і закінчується словами, що ми повинні покорити вірі всі народи. Але в цьому слові «впокорити» немає агресії, яка не дає людині вибору.

Римлян 6:2 «Ми, що вмерли для гріха, як ще можемо жити в нім?». Ми повинні ототожнити себе з смерттю Ісуса Христа. Коли ми будемо просто боротись з гріхом, просто втікати від гріха, то рано чи пізно ми впадемо в цей гріх і ми не будемо мати сили над гріхом.

Римлян 6:3 «Чи ви не знаєте, що ми всі, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися?» Часто ми проповідуємо Євангелію не повністю, ми говоримо про покаяння, і на цьому зупиняємося. Але написано: «Хто покається і хто охреститься». Ми повинні проповідувати повну правду людям і говорити, що їм потрібно покаятись і охреститись. І те, що людині потрібно в зрілому віці охреститись, це закон, це заповідь від Бога: «Хто покається і увірує і охреститься, той  буде спасенний». Коли ми виходимо із води, ми ще й воскресаємо разом з Христом. Якщо ми не зробили це в Ім’я Господа, не зможемо ходити в обновленні життя, бо не пройшли через цей пророчий акт, через цю заповідь Господню. Ми ніяк не можемо стати рабами праведності, бо ми ще наполовину раби праведності і наполовину раби гріха, наполовину діти Божі і наполовину раби світу, як жінкаЛота, яка вибігла і вже біжить спасатись, але серце її ще там, в Содомі, вона оглянулась і зупинилась. Коли ми говоримо, що ми повинні стати добровільними рабами праведності, то це повинно бути безкомпромісно.

Римлян 6:12 «Хай  гріх не панує у смертельному вашому тілі, щоб нам слухатись його пожадливостей». Щоб нам стати рабами праведності, нам знову і знову потрібно відкриття, що ми не під Законом. Людина, яка під Законом, хоче грішити, але знає, що не можна цього робити і від цього мучиться. Вона не розчинила в своєму серці благодаті. Але любов не діє через страх, через заборону, а через розуміння того, що Христос вже зробив і через усвідомлення того, Хто Він є для тебе, усвідомлення того, що ти любиш Бога, любиш ближнього, ти не можеш і не хочеш заподіяти шкоду ні собі, ні ближньому. І це вже є Закон серця, це є благодать Божа, написана не на камені чи папері, а в твоєму серці.

Римлян 6:13 «Віддайте ваші члени як знаряддя праведності для Бога». Ми є знаряддям праведності в руках Божих.

Римлян 6:23 «А заплата за гріх – смерть, а дар Божий – вічне життя». Коли ми стаємо рабами праведності, тоді насправді в нас тече життя. Якщо ж ми двоякі, в нас є знання, філософія, християнська наука, але життя не тече.І саме оце життя – наша ціль, це життя, яке ми повинні принести цьому світу.