Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Щоб молитви були почуті…

Олег Савчак

Що таке молитва? Все наше життя протікає в молитві. І віруючі, і невіруючі, і різні релігії цього світу мають молитви, або щось на подобі молитви. Хтось називає це «йога» і медитує, хоча напряму не говорить про Бога, але має якесь абстрактне поняття про Нього. Мусульмани моляться 5 разів на день. Індуїсти моляться до різних статуй.

Причини, чому, інколи, нам здається, що Бог нас не чує, або що Він не відповідає:

1. Гріх − грецьке слово гамартія, що означає «промахнутись», або «не потрапити в ціль». Бог створив нас для якоїсь цілі, для долі. Написано, що Бог нас створив першозакладин світу, але, якщо ми не покаялись, не увірували, ми не шукаємо Бога, ми грішимо. Є пасивний гріх, гріх від народження (перворідний гріх). Людина народилась грішна і, якщо дальше людина не знає Бога, Біблія каже, що, хто не повірить в Сина Божого, той вже засуджений. Є гріхи також, коли люди вже десь чули про Бога, але, потім, по тих, чи інших причинах вибирають свій шлях, своє життя, живуть в своє задоволення, не шукають Божої волі, роблять так, щоб їм було добре, і в процесі вони намагаються задобрити Бога якимись жертвами, добрими ділами, грошима, тим, що вони нічого не роблять на свята, наприклад. «Нащо Мені многота ваших жертов?» − говорить Господь. «Наситився Я цілопаленнями баранів і жиром ситих телят, а крови биків та овець і козлів не жадаю! Як приходите ви, щоб явитися перед обличчям Моїм, хто жадає того з руки вашої, щоб топтали подвір'я Мої? Не приносьте ви більше марнотного дару, ваше кадило огида для Мене воно; новомісяччя та ті суботи і скликання зборів, не можу знести Я марноти цієї!.. Новомісяччя ваші й усі ваші свята ненавидить душа Моя їх: вони стали Мені тягарем, Я змучений зносити їх… Коли ж руки свої простягаєте, Я мружу від вас Свої очі! Навіть, коли ви молитву примножуєте, Я не слухаю вас, ваші руки наповнені кров'ю… Умийтесь, очистьте себе! Відкиньте зло ваших учинків із-перед очей Моїх, перестаньте чините лихе! Навчіться чинити добро, правосуддя жадайте, карайте грабіжника, дайте суд сироті, за вдову заступайтесь! Прийдіть, і будемо правуватися, говорить Господь: коли ваші гріхи будуть як кармазин , стануть білі, мов сніг; якщо будуть червоні, немов багряниця, то стануть мов вовна вони! Як захочете ви та послухаєтесь, то будете добра землі споживати. А коли ви відмовитеся й неслухняними будете, меч пожере вас, бо уста Господні сказали оце!» (Ісая 1:11-20). Жертви були різні. Вони символізували мирну, подячну жертву. Часто, це було, як очищення. Тому, люди думали, що в Старому Завіті Бог був інший. Але це не так! Був інший Завіт і методи служіння Богу були трошки іншими, але Бог не змінився. Люди, деколи, думають, що в Старому Завіті, з одної сторони, було важче, але, з іншої – легше, тому що ти міг собі жити, як хочеш, але, якщо ти приніс жертву, спалив її і пішов робити знову що хочеш. І, сьогодні, деякі люди так думають. Але Бог дивиться все-таки глибше, в серце. Він не дивиться на многоту жертв, грошей, свічок, якихось добрих діл, коли за тим більше нічого не стоїть.

Людина через гріх сама себе блокує, обмежує, вона себе відсікає від Божої благодаті, Божого життя, тих стосунків з Богом. Бог через гріх не відкидає нас кожного разу. Бог любить нас, милує, але є гріхи не просто великі і маленькі, чи вольні і невольні, але є два типи життя. Один – коли людина живе з Богом, намагається служити Йому і, тим не менше, грішить, стає на ті самі граблі, навіть, деколи, не один раз. І є другий тип життя – коли людина і не задумується над тим, яка Божа воля, чого хоче Бог, що значить служити Йому, для чого Він мене створив, вона просто живе тваринним життям. Деколи, згадує про Бога, а, деколи, і не згадує. Тому, коли ми є в тій першій категорії – коли ми спотикаємось, падаємо, але ми піднімаємось, то не приймайте це на свій рахунок, що Бог не чує, відвертається. Біблія каже, що праведний сім раз впаде і Бог підніме його. Бог нас любить. Кожного разу, як ти каєшся, як ти борешся, ти прикладаєш зусилля, ти біжиш до Церкви, а не від Бога – ти молодець, ти чемпіон, ти герой, навіть, при тому, що ми, деколи, согрішаємо. Але ми говоримо про цей другий тип життя – коли людині так нормально, вона живе в такому нормальному, теплому стані, її все влаштовує, вона не відрікається від Бога, не каже, що вона атеїст, але живе повністю плотським, світським життям. Тому, коли вона робить вигляд, що молиться, прикладає якісь зусилля, приносить якісь жертви, то Бог каже, що Він мружиться і відвертається від такого.

2. Невірство. «Тоді підійшли учні насамоті до Ісуса й сказали: «Чому ми не могли його вигнати?» А Він їм відповів: «Через ваше невірство. Бо поправді кажу вам: коли будете ви мати віру, хоч як зерно гірчичне, і горі оцій скажете: Перейди звідси туди, то й перейде вона, і нічого не матимете неможливого! Цей же рід не виходить інакше, як тільки молитвою й постом» (Матвія 17:19-21). Невірство – це не сумніви. Сумнів – це не є гріх. Сумніви має кожен. Ми, часто, сумніваємось. Все життя складається з сумнівів. Бог сумніви не називає гріхом. Це є час шукати Бога, прийняти якесь рішення, прикласти зусилля. Це нормальні речі. Це означає, що ми живі, що ми створені не роботами, що з нами все нормально. Невірство – це є стан серця. Це є віра в демонські речі, в не Божі речі. Невірство – це віра в негативне.

3. Не воля Божа. А як знати Божу волю? Що є воля Божа? Ми не можемо відразу знати всю Божу волю. Ми не можемо зрозуміти відразу всіх доріг і шляхів Господніх. Тому, в великій мірі, Бог нас судить (в першу чергу це Закон), згідно Своєї святості, чистоти, Божого Слова, але Бог нас все-таки судить, або випробовує в міру того світла, в міру того відкриття, яке вже є в нашому серці і розумі. Є різниця між тим, коли людина каже, що не знала і, коли, з іншої сторони, знала, але проігнорувала. Є люди, які кажуть, що вони не під Законом, а під благодаттю. Але уважно перечитуючи Новий Завіт і Послання, ми бачимо, що, все-таки, ми будемо суджені по ділах. Ісус про це дуже багато вчив. Тому, не можна виправдовувати свій гріх, а краще покаятись і починати протистояти йому, шукати Бога, Його волі. В міру того світла і бажання жити з Богом, служити Йому, ви будете розуміти Божу волю. Деколи, треба час, тому що ви за щось переживаєте, а рішення ще не на сьогодні і не на завтра, а через рік, чи через два. А ми, часто, хочемо все знати наперед. Коли тобі остаточно треба буде приймати рішення, при умові, що ти ходиш з Богом, Бог тобі відкриє і ти будеш знати. Тому, не зациклюйся на цьому.

Якщо ми свідомо ігноруємо Божу волю, ми не будемо мати дерзновіння і відваги.

4. Маніпуляція. Це такі чарівницькі молитви. Люди, часто, моляться молитвами чарів, маніпуляцій, але вони не думають, що вони чарують. Що таке чари, маніпуляція? Це заставити людину проти її волі зробити щось, те, що вона не хоче. Люди моляться за дітей, батьків, начальників проти волі тих людей. Ми, часто, маніпулюємо людьми, Богом. Маніпуляції ні до чого доброго не приводять (історія про Валаама).

5. Почуті молитви, але ще не прийшов час на відповідь і ми думаємо, що Бог не чує і не відповідає. «І почув я голос його слів. А як почув я голос його слів, то я зомлів, і припав своїм обличчям до землі. І ось рука доторкнулася до мене, і звела мене на коліна мої та на долоні моїх рук. І сказав він до мене: «Даниїле, мужу любий, зрозумій ті слова, що я скажу тобі, і стань на своєму місці, бо тепер я посланий до тебе! А коли він говорив зо мною це слово, устав я й тремтів. А він промовив до мене: «Не бійся, Даниїле, бо від першого дня, коли ти дав своє серце, щоб зрозуміти видіння, і щоб упокоритися перед лицем твого Бога, були почуті слова твої, і я прийшов ради твої слів. Але князь перського царства стояв проти мене двадцять і один день, і ось Михаїл, один із перших начальників, прийшов допомогти мені, а я позоставив його там при начальниках перських царів. І прийшов я, щоб ти зрозумів, що станеться твоєму народові в кінці днів, бо це видіння ще на наступні дні» (Даниїла 10:9-14). Даниїл взяв піст частковий на 21 день і молився про відкриття від Бога, про останні часи. Коли він помолився і прошов час, три тижні, нічого не відбулося. Він постився, молився, а відповіді ніякої немає. Бог чує! Бог почув його молитву від перших днів і дав відповідь, послав посланців, але ми повинні знати, що є духовний світ і духовна битва, що, якщо щось відбувається тут, то спочатку воно має вирішитись там. Духовні речі зв'язані між собою. Коли ти не шантажуєш, не маніпулюєш, не впав в невірство, ти довіряєш Богу, стараєшся Йому служити, але Бог все ще не відповідає, тоді, в тій ситуації ти маєш зрозуміти, що Бог тебе чує, просто твій час ще не наступив, просто є Його воля, певна битва, просто є ще протистояння сатани.

Кожному з нас Бог обов'язково відкриє і покаже, тому що Він не бавиться з нами в жмурки. Це і є віра, коли ти маєш переконання в Бозі, що Він тебе чує, що Він тебе любить, що Він не залишить і не покине, навіть, коли довкола все говорить зовсім інше, зовсім протилежне.

Проповідь в відео-форматі