Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Відкинь старе, щоб отримати нове

Андрій Тукало

Хто з вас викидав коли-небудь з дому старі, непотрібні речі? Хто з вас знає, що таке продати стару машину? Хто в шафі має багато одягу, в якому вже давно не ходить і він просто лежить? А дехто не має в чому ходити… Як з матеріальними речами, так і з духовними в нашому житті все те ж саме відбувається. Щоб надіти новий плащ, треба старий скинути і викинути, тому що ми не можемо на старий надіти новий. В нашому житті, це, коли ми приходимо, каємось, нам потрібно скинути з себе цей вантаж старого життя – старі звички, похоті, те, що ми робили, як жили.

«Отже, говорю я це й свідкую в Господі, щоб ви більш не поводилися, як поводяться погани в марноті свого розуму, вони запаморочені розумом, відчужені від життя Божого за неуцтво, що в них, за стверділість їхніх сердець, вони отупіли й віддалися розпусті, щоб чинити всяку нечисть із зажерливістю. Але ви не так пізнали Христа, якщо ви чули про Нього, і навчилися в Нім, бо правда в Ісусі, щоб відкинути, за першим поступуванням, старого чоловіка, який зотліває в звабливих пожадливостях, та відновлятися духом вашого розуму, і зодягнутися в нового чоловіка, створеного за Богом у справедливості й святості правди. Тому то, неправду відкинувши, говоріть кожен правду до свого ближнього, бо ми члени один для одного. Гнівайтеся, та не грішіть, сонце нехай не заходить у вашому гніві, і місця дияволові не давайте! Хто крав, нехай більше не краде, а краще нехай працює та чинить руками своїми добро, щоб мати подати нужденному. Нехай жадне слово гниле не виходить із уст ваших, але тільки таке, що добре на потрібне збудування, щоб воно подало благодать тим, хто чує. І не засмучуйте Духа Святого Божого, Яким ви запечатані на день викупу. Усяке по дратування, і гнів, і лютість, і крик, і лайка нехай буде взято від вас разом із усякою злобою. А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив!» (Ефесян 4:17-32). Нам потрібно відкинути старі, гріховні звички, перестати говорити неправду, не давати місця дияволові, щоб гнилі слова не виходили з нас, не засмучувати Духа Святого, прощати один одному, як і Христос простив нам. Відкинути старі звички – це значить відкинути їх і більше до них не повертатись. Тільки через Хреста ми можемо помінятись і зодягнутись в цього нового чоловіка.

«Отож, умертвіть ваші земні члени: розпусту, нечисть, пристрасть, лиху пожадливість та зажерливість, що вона ідолослуження, бо гнів Божий приходить за них на неслухняних. І ви поміж ними ходили колись, як жили поміж ними. Тепер же відкиньте і ви все оте: гнів, лютість, злобу. богозневагу, безсоромні слова з ваших уст. Не кажіть неправди один на одного, якщо скинули з себе людину стародавню з її вчинками, та зодягнулися в нову, що відновлюється для пізнання за образом Створителя її, де нема ані геллена, ані юдея, обрізання та не обрізання, варвара, скита, раба, вільного, але все та в усьому Христос! Отож, зодягніться, як Божі вибранці, святі та улюблені, у щире милосердя, добротливість, покору, лагідність, довготерпіння» (Колоссян 3:5-13). Якщо ви зодягнулися в нового чоловіка, нехай з вами будуть добрі вчинки, хороші слова, нехай відійде всяка зажерливість від вас, брехня, терпіть одне одного. Десь, в якійсь мірі, нам всім треба терпіти один одного, тому що всі ми є з різними характерами, всі ми з своїми привичками і ми не є досконалі. Багато кому не подобається те, що ми робимо, але ми повинні терпіти один одного такими, як ми є, тому що ми є в тілі, в одній Церкві, в Тілі Христовому, і всі ми хочемо скинути цього старого чоловіка, щоб, навіть, його тінь не ходила за нами.

Не може з одного джерела йти хороша і погана вода. «Роде зміїний! Як ви можете мовити добре, бувши злі? Бо чим серце наповнене, те говорять уста. Добра людина з доброго скарбу добре виносить, а лукава людина зо скарбу лихого виносить лихе. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! Бо зо слів своїх будеш виправданий, і зо слів своїх будеш засуджений» (Матвія 12:34-37). Біблія чітко говорить, що за кожне слово ми будемо давати звіт, за ті слова ми будемо або виправдані, або засуджені. Наші слова мають бути: «Так!», або «Ні!». Ми не маємо говорити непотрібні слова («слова-паразити»), пліткувати, осуджувати.

«І коли стоїте на молитві, то прощайте, як маєте що проти кого, щоб і Отець ваш Небесний пробачив вам прогріхи ваші. Коли ж не прощаєте ви, то й Отець ваш Небесний не простить вам прогріхів ваших» (Марка 11:25-26). Біблія пише, що коли ми стоїмо на молитві, ми маємо прощати один одному прогріхи наші, бо, якщо ми не будемо прощати, то і нам Отець наш Небесний не простить наші прогріхи. А чи прощаємо ми? Ми повинні прощати завжди! Прощення робить чудеса. Скільки Бог нам прощає, то як ми не будемо прощати когось?

Цей новий чоловік повинен бути в нас сьогодні. Не можемо ми прийти до престолу Господнього в старому плащі.

Біблія каже не давати місця дияволові, а такими речами, як злоба, непрощення, чи гнилі слова ми даємо йому місце. Тож, скиньте, викиньте цей старий плащ і зодягніться в нового чоловіка! Не може з одного джерела виходити і благословіння, і прокляття. Давайте будемо благословляти один одного, любити. Відкиньмо цього старого чоловіка! Щоб прийшло нове, потрібно позбутися старого, марного життя.

Проповідь в відео-форматі