Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Трансформація душевної людини в духовну Духом Святим

Володимир Шигінський

Задум Божий, як Творця завжди є досконалий. Бог завжди знає на початку що буде в кінці. І, коли Він задумав створити світ, то Він знав наперед, що буде в кінці.

«І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, і стала людина живою душею» (Буття 2:7). Ми створені з пороху, з праху земного, але Бог вдихнув в нас життя і людина стала душею живою. Бог створив нас, як Своїх дітей, але в іншому статусі, в інших параметрах. Якщо Бог є Дух і Його престол на небі, то Він створив людину на землі в матеріальному вимірі, в просторі і часі. Бог поза простором і часом. В Нього минуле, теперішнє і майбутнє одночасно присутнє. Тому, Він все відає і все знає.

«І сказав Бог: «Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою, і хай панують над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над усею землею, і над усім плазуючим, що плазує по землі» (Буття 1:26). Бог створив людину за Своєю подобою. Бог є Дух. І він створив нас за Своєю подобою. Бог є триєдиний і нас створив триєдиними. Людина, починаючи жити на землі, дуже швидко відійшла від Божого плану. Коли прийшла спокуса, Адам впав в гріх, прийшло прокляття на людей і на землю. Людина мала жити вічно і не повинна була помирати, але через гріх Бог сказав, що помрете. Людина не послухала Бога з самого початку. Наказ Бога Адамові: «Не роби!» під страхом смерті не спрацював. Зовні те, що говориться людині «Не роби!» не спрацьовує, не діє, тому що воно не торкається людського серця. Проте, люблячий Бог попри те, що людина впала, пропри те, що людство втратило Боже благословення, Бог все одно відразу дає надію – Він каже, що насіння жінки прийде і зітре голову дияволу, переможе зло на цій землі. Попри те, що людина впала, не послухала Бога, вона буде мати перспективу розв'язання. Цей перший експеримент Бога закінчився Ноєвим потопом. Гріх так множився на землі, що Бог вже не міг це все терпіти, хоча Бог має довготерпіння. Він водою знищив все живе на землі. Залишилася тільки Ноєва родина. Здавалося б, що Ной був праведний і вся його родина теж, але не пройшло багато часу і все те саме продовжувалось – людина і далі грішила, не слухала Бога, відходила все дальше і дальше від Господа. Люди знову не йшли по Божому шляху, по Божій дорозі.

Бог робить інший експеримент. Не дивлячись на те, що людина, фактично, розчарувала  Господа, Бог не розчарувався, не опустив руки. Він задумав створити окремий народ, який буде поклонятися Йому, славити Його, служити Йому, який покаже, виявить Бога іншим народам і племенам. «І промовив Господь до Аврама: «Вийди зо своєї землі, і від родини своєї, і з дому батька свого до Краю, який Я тобі покажу. І народом великим тебе Я вчиню, і поблагословлю Я тебе, і звеличу ймення твоє, і будеш ти благословенням. І поблагословлю, хто тебе благословить, хто ж тебе проклинає, того прокляну. І благословляться в тобі всі племена землі!» (Буття 12:1-3). І Бог дотримав Своє Слово. Він покликав Аврама, заключив з ним Завіт, поблагословив його, і з Аврама вийшов великий, Божий народ.

Через Мойсея Бог дає Закон, 10 Заповідей, які регламентують життя Божого народу на землі. Бог, фактично, створив першу Божу конституцію, яка регламентувала життя цілого єврейського народу. Ми знаємо, що на початку євреї служили Господу, але дуже швидко, так само, як і перші люди вони поступово відійшли від Бога, почали нарікати, служити іншим богам і ідолам, впали в гріх. І, як результат, Бог Свій же народ розсіяв по цілій землі, по різних народах. Вони втратили обіцяну землю, свою державність і розійшлись по цілому світу за свій непослух Богу, за гріх, за невиконання Божої волі і Закону. З цього випливає, що Закон Мойсея «Не роби!» також не спрацював, бо діяв зовні на людину, заставляв робити добрі діла, але гріх, який був всередині людини не дозволяв їй виконувати Закон. Гріх Законом не викорінювався, не ліквідовувався, він Законом виявлявся. Закон не допоміг Божому народу розпізнати глибко Бога і впокоритися через віру. Людина не змогла справитись з гріхом. «Бо що я виконую, не розумію; я бо чиню не те, що хочу, але що ненавиджу, те я роблю. А коли роблю те, чого я не хочу, то згоджуюсь із Законом, що він добрий, а тому вже не я це виконую, але гріх, що живе в мені. Знаю бо, що не живе в мені, цебто в тілі моїм, добре; бо бажання лежить у мені, але щоб виконати добре, того не знаходжу. Бо не роблю я доброго, що хочу, але зле, чого не хочу, це чиню. Коли ж я роблю те, чого не хочу, то вже не я це виконую, але гріх, що живе в мені» (Римлян 7:15-20). Коли ми читаємо Слово, ходимо з Богом, ми маємо бажання праведності, робити добре, молитися, послужити один одному, але, якщо в гріх в нас не викорінений з середини, то те бажання нівелюється, воно не може виконатись. Чи надіявся Бог, що Закон викорінить з людини гріх? Однозначно ні! Тому що ці рамки праведності, які встановив для людей Господь лише все більше і більше виявляли гріховну природу людини. Все більше і більше людина виявлялася неготовою, щоб повністю впокоритися перед Богом і навернутися серцем.

Цих два експерименти, ця Божа робота тривала дуже довго, від Адама до Христа приблизно біля 4 тисячі років. Здавалося б, чому так довго Бог терпів, чекав поки прийде повнота часу? 4000 років – це від Адама до Христа, коли прийшла повнота часу, прийшов Ісус Христос на землю. А що було на протязі тих 4000 років? Всі ці речі, які Бог робив з людьми – давав Закон, створював Свій Божий народ, потім він розсіявся, не виконав Божого завдання, Божого плану. Бог готував людство до зрілості, Він виводив людей з дитячого часу, з дитячого періоду для того, щоб підготовити час повноти приходу Ісуса Христа, тому що всі ці зовнішні рамки не спрацювали, не досягли тої цілі, яку ставив Господь перед людьми, перед Своїми дітьми. Люди не справились з тим, що очікував Господь. Бог Сам приходить на допомогу. Він приходить на землю для того, щоб простягнути руку людині. Живий Бог Сам прийшов на землю, Ісус – Дух прийшов в Тілі, для того щоб протягнути руку нам, тілесним, душевним християнам. «А тепер, без Закону, правда Божа з'явилась, про яку свідчать Закон і Пророки. А Божа правда через віру в Ісуса Христа в усіх і на всіх, хто вірує, бо різниці немає, бо всі згрішили, і позбавлені Божої слави, але дарма виправдуються Його благодаттю, через відкуплення, що в Ісусі Христі» А Божа правда через віру в Ісуса Христа в усіх і на всіх, хто вірує, бо різниці немає, бо всі згрішили, і позбавлені Божої слави, але дарма виправдуються Його благодаттю, через відкуплення, що в Ісусі Христі» (Римлян 3:21-24). Ісус прийшов з неба не в рамках Закону, а поза Законом і поза пророками, але про Ісуса постійно говорили Закон і пророки. Весь Старий Завіт говорить про Ісуса Христа. Червоною ниткою через всі книги Старого Завіту проходить лінія Христа, що прийде Спаситель і прийде спасіння, людство буде змінене, отримає благословіння. Єдина можливість, єдиний шлях, який появився для людини – це відкуплення в Ісусі Христі, те, що не могла зробити людина, виконуючи Закон. Що зробив Ісус? Він, Праведний, виконав те, що не змогли виконати неправедні. Він виконав Закон і підвів риску, сказав, що це кінець Старого Завіту, з цього моменту починається нова ера, новий рівень, духовний, новий етап. З цього моменту почався Новий Завіт. Ісус прийшов для того, щоб підписати з людьми новий Завіт, щоб узаконити нові стосунки на абсолютно новому, духовному рівні, а не на тому, що були протягом стількох років, століть, коли люди шукали Бога через діла.

Павло був фарисей із фарисеїв, він знав абсолютно Закон Божий і він говорить, що йому не вдалося зробити це, тому що гріх, який був в ньому спонукував його робити зло, замість того, щоб робити добро.

Зовнішні рамки, які накладав на людину Бог не спрацювали. Людина не дійшла до глибокого покаяння і до впокорення перед Богом через віру.  Ми знаємо, що Аврааму було залічено по вірі. Не по ділах Бог підписав з ним Завіт, ввійшов з Ним в Завіт, а по вірі.

Ісус прийшов як Дух на землю, щоб дати спасіння і розбудити той сплячий дух в людині. Чим? Словом! Проповіді Ісуса Христа і проповіді всіх апостолів були духовні, направлені на дух, щоб розбудити в людині сплячий, нерозвинений, людський дух. Бог не обмежився тим, що прийшов Ісус на землю, Він помер і воскрес заради нашого оправдання. Робота Божа продовжилась. Яким чином? Ісус відійшов до Отця і сів по правиці Отця Небесного, але Він пообіцяв Своїм учням, що прийде інший Утішитель, Дух Святий, Який продовжить Його роботу внутрішнього перетворення людини із душевної в духовну. Дух Святий вже 2000 років на землі, стільки скільки Церква. Церква Божа діє, рухається. Дух Святий розвиває Церкву. Робота Духа Святого – підготовити Церкву до приходу Ісуса Христа. Чому прийде Ісус другий раз? Забрати Свою Церкву. Він буде судити християнський світ, Церкву. Суд Божий почнеться з Дому Божого. «Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі Анголи з Ним, тоді Він засяде на престолі слави Своєї. І перед Ним усі народи зберуться, і Він відділить одного від одного їх, як відділяє вівчар овець від козлів. І поставить Він вівці праворуч Себе, а козлята ліворуч. Тоді скаже Цар тим, хто праворуч Його: «Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте Царство, уготоване вам від закладин світу. Бо Я голодував був і ви нагодували Мене, прагнув і ви напоїли Мене, мандрівником Я був і Мене прийняли ви. Був нагий і Мене зодягли ви, слабував і Мене ви відвідали, у в'язниці Я був і прийшли ви до Мене. Тоді відповідять Йому праведні й скажуть: «Господи, коли то Тебе ми голодного бачили і нагодували, або спрагненого і напоїли? Коли то Тебе мандрівником ми бачили і прийняли, чи нагим і зодягли? Коли то Тебе ми недужого бачили, чи в в'язниці і до Тебе прийшли? Цар відповість і промовить до них: «Поправді кажу вам: що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, те Мені ви вчинили» (Матвія 25:31-36). Якщо християнин служить в любові іншим, виявляє любов до цього світу, то Бог каже, що така людина праведна. Але, якщо люди, називаючи себе християнами, живуть абсолютно світським життям, в гріху, в нелюбові, творять, чинять зло, вони духовно ненароджені, то вони попадають на Божий суд (Матвія 25:41-46). Ось, що Господь приготував для тих, хто виявиться справа, по праву руку Господа: «Але, як написано: Чого око не бачило й вухо не чуло, і що на серце людині не впало, те Бог приготував був тим, хто любить Його! А нам Бог відкрив це Своїм Духом, усе бо досліджує Дух, навіть Божі глибини» (1 Коринтян 2:9-10). Дух Святий досліджує все. Дух Святий знає Божі думки, Божі наміри і плани. І Дух Святий знає наш дух, наші глибини, наскільки глибоко ми сидимо в гріху, наскільки ми праведні, чи грішні. Для того, щоб це виправлення в нас відбулося, ми маємо дозволити Духу Святому ввійти в наше серце і дозволити Йому зробити цю роботу в нас. Дух Святий бажає нам допомогти перетворитись з душевних, плотських  християн в духовних, тому що, якщо ми того не зробимо, то ми в Царство Боже не попадемо. Ми повинні дбати про те, щоб ми були приготовлені до приходу Христа, щоб Він нас поставив справа, а не зліва.

«Бо як тіло одне, але має членів багато, усі ж члени тіла, хоч їх багато, то тіло одне, так і Христос. Бо ми всі одним Духом охрещені в тіло одне, чи то юдеї, чи геллени, чи раби, чи то вільні, і всі ми напоєні Духом одним» (1 Коринтян 12:12-13). Дух Святий діє всюди. Він прийшов на землю, щоб допомогти кожній людині навернутися, прийняти Ісуса в серце, і потім починається Божа робота. Якщо людина навернулась, то це ще не значить, що вона стала духовна. Треба тривалий час, щоб вона піднялась, духовно виросла.

Дух Святий відкриває нам речі Божі і Дух Святий відкриває нам наше серце, тому що Він торкається нашої совісті і вона нас або судить, або оправдує.

Духовність появляється на рівні серця. Духовність не появляється зовні. Зрілість – це, коли ми ходимо в Господі, в любові, коли ми наповнені Божою любов'ю, і ми можемо поступати так, як поступає Він – терпіти, прощати, нічого не чекати взамін, просто любити, служити іншим людям, любити так, як любить Бог.

Віра, яку дає нам Бог Духом Святим діє лише зсередини, з глибини серця. Лише вона, діючи любов'ю, здатна перетворити нас з душевних, плотських християн в духовних, в нове творіння в Ісусі Христі.

Проповідь в відео-форматі