Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Слово до змучених

Микола Ющак

Час від часу у всіх нас є чорні полоси в житті, або так звані «чорні дні». Найбільше заблудження людини, яка потрапила в ці «чорні дні», або сидить в цій «чорній ямі» − це, коли вона думає, що вона сама, що їй треба щось робити з цим, якось вибиратись з цієї ями. Якщо ви вірите в Бога, то ви не самі в своїй ямі! Бог завжди поруч, Бог в вас, Він з вами і ви ніколи не полишені! Є велика Божа благодать, яка завжди супроводжує вас в будь-яких обставинах вашого життя.

Коли ми читаємо історію про царя єврейського Йосафата (2-а Хроніки 20), ми бачимо, що проти Ізраїля повстали три армії – аммонітяни, моавітяни, які ще й зговорились з жителями гори Сеїр. Вони прийшли і таборували проти Ізраїля. Ізраїль потрапив в свою «чорну яму», в свої «чорні дні». Ізраїль потрапив в те місце, де вони просто змучились. І вистачило Йосафату мудрості звернутися до Бога в тій ситуації, спитатися в Нього, що робити, тому що потрібно було якось діяти. Не може віруюча людина постійно жити в ямі! Бог проговорив до Йосафата: «А Яхазіїл, син Захарія, сина Бенаї, Єіїла, сина Маттанії, Левит із Асафових синів, був на ньому Дух Господній серед збору, і він сказав: «Послухайте, ввесь Юдо й мешканці Єрусалиму та царю Йосафате! Так говорить до вас Господь: «Не бійтеся та не жахайтеся перед цією силенною силою, бо не ваша ця війна, але Божа!» (2-а Хроніки 20:14-15). Бог воює за вас! Це не ваша війна! Йосафат поступив в цій ситуації так неординарно. Якщо ви з Богом, ви завжди будете поступати неординарно. Йосафат поставив на авангарді, спереду музикантів, прославлення. І, можливо, сама ворожа армія була шокована такою тактикою бою. Коли вон йшли і славили Бога, сталося те, про що Бог сказав. Раптом, моавітяни зрозуміли, що жителі гори Сеїр не дуже їм подобаються. Тому, вони напали на них і перебили їх. Після цього, коли не було вже кого бити, вони зрозуміли, що і вони між собою різні, і себе перебили. Сталося те, що передрік Господь. Саме більше заблудження – це думати, що ви самі, полишені! Виклик, який кинув вам сатана, він кинув не вам, а Богу, Який живе в вас! Ми сьогодні знаходимось в Новому Завіті, в благодаті Божій і Бог воює на нашій стороні проти всіх ворогів, які нас оточили.

Євреї сиділи в рабстві 430 років, і те рабство тягнулося вже дуже довго. Можливо, і ваша ситуація тягнеться роками, десятками років і ви не знаєте, як з того вийти. Те рабство ставало все гірше і гірше… Але одного дня прийшов таки Бог і врятував Свій народ, тому що Бог бореться за Свій народ. Бог прийшов і вивів Свій народ з Єгипту. І, навіть, коли вони вийшли, вони знову потрапили в «чорну полосу», тому що армія фараона оточила їх і притиснула до моря. Коли вони знаходились в оточенні ворогами – це сьогодні у воєнній тактиці називається «котел». Що робити коли ми у такому «котлі»? Як нам вийти з такої ситуації? Невіруючі люди не мають надії, тому що вони без Бога, і в ситуації безнадійній вони, скоріш за все, загинуть. Але віруючі люди завжди мають надію на Бога, тому що Бог на нашій стороні. Бог бореться за нас! «І сказав Мойсей до народу: «Не бійтеся! Стійте, і побачите спасіння Господа, що вчинить вам сьогодні. Бо єгиптян, яких бачите сьогодні, більше не побачите їх уже повіки» (Вихід 14:13). Мойсей в цій ситуації проголошує волю Божу. Слово «сьогодні» має в Біблії особливе значення (Євреїв 4). Коли день спасіння? Сьогодні! Коли день визволення? Сьогодні! Сьогодні − має особливе значення для віруючих людей. Коли ви дуже довго сидите в своїй ямі, страдаєте і мучитесь, і ви думаєте: «Коли ж настане той щасливий день для мене? Коли Бог нарешті мене врятує?» Сьогодні! Сьогодні Бог зробить це, тому що Бог зацікавлений рятувати Свій народ. Ім'я Його – Спаситель. Він спасає, визволяє народ! Неважливо в якій ви ямі, є безмірна, велика Божа благодать – помагати Своєму народові. Бог це любить, Бог цим насолоджується, Бог рятує Своїх праведників.

Євреї, коли вийшли з Єгипту, дуже довго йшли в обітовану землю, яка, як Бог обіцяв, буде текти молоком і медом. Їхня подорож розтягнулась на 40 років. І, коли в пустелі вашого життя, ваша подорож розтягується на десятиліття і ви вже просто розчаровані, і думаєте: «Коли ж те все вже буде?», то подивіться на євреїв. Бог виведе, спасе, тому що Бог зацікавлений вивести кожну людину! Саме погане, що може статись а пустелі – це, коли в вашій голові виробляється «пустельний менталітет» − коли ви починаєте по трошки, поступово пристосовуватись до пустелі. Ви починаєте звикати, що «така ваша доля», «напевно, Бог мене так веде»… Іншими словами, коли ви дивитесь на своє життя (пройшло 10, 20 років, а все те саме) – вас починає з'їдати побут. Пустеля – це побут, речі, які другорядні. Але другорядні речі чомусь виходять наверх і стають першочерговими, а Бог, Його місія, покликання повертаються на другорядний план.

Коли людина в важких обставинах (так як люди в Єгипті, наприклад), вона починає думати, що знаходиться не в волі Божій і займається не своєю справою. Звичайно, що є люди, які, дійсно, не в волі Божій  (невіруючі люди, або ті, які відійшли від Бога, впали в гріх), і таким людям потрібно покаятись, відійти від своїх поганих справ і прийти до Бога. Але є саме віруючі, які потрапили в свої «чорні дні». Перебуваючи в цих «чорних днях», вони починають думати, що вони не в волі Божій, або, що вони займаються не своєю справою. Насправді, ця людина знаходиться під атакою сатани. Чому сатана атакує таку людину? Тому що вона саме і є в волі Божій! Він починає її ненавидіти і тому, всі свої арсенали кидає на те, щоб вона відчула в своїх обставинах, що вона не в волі Божій. Це всього лиш атака диявола, щоб вибити людину з досконалої волі Божої. Це не час опускати руки! Це час боротьби проти атаки, тобто, брехні. Атака – це, як правило, брехня. Атака – це, коли в вас всередині є дефіцит Божого Слова. Атака – це просто забрати від вас Слово, щоб ви залишились без Слова Божого, щоб ви перестали вірити. Коли ви наповнені Словом Божим, в вас появляється енергія боротись з тими обставинами.

Атака приходить через емоції. Коли ви починаєте жити в поганих почуттях, а не в Слові, ви починаєте переповнюватись поганими почуттями, думати погане про себе, про оточуючих, про будь-кого. Причина поганих емоцій, почуттів – ви вийшли з Слова Божого, ви не живете більше в Слові Божому. Ви живете в поганій, світській інформації. Ваш акцент зміщається з Слова на світ. Таким чином, з'являються такі, так би мовити, втікачі – коли ви втікаєте від обставин. Коли ви починаєте втікати від таких речей в своєму житті – це признак дефіциту Божого Слова в вас. Саме тоді, починаються пошуки так званої волі Божої. Вам потрібно в цей момент отримати Слово Боже.

Коли ви наповнені Словом, ви завжди будете долати свої обставини. Тільки, коли ви без Слова, ви не маєте зброї боротися проти світу. Ви не маєте віри. Віра від Слова. Ви не маєте стимулу до боротьби. Все, що ви починаєте робити – це втікати від обставин. Сила в житті – це Слово. Ісус в тобі! Ісус – це і є Слово. Сила – це, коли ви переповнені Ісусом, Його Словом, коли Він вас заряджає. Коли ви наповнені Словом, то перша реакція ваша буде – не втікати з поля бою, але міняти обставини.

«Перебувайте в Мені, а Я в вас! Як та вітка не може вродити плоду сама з себе, коли не позостанеться на виноградині, так і ви, як в Мені перебувати не будете. Я Виноградина, ви галуззя! Хто в Мені перебуває, а Я в ньому, той рясно зароджує, бо без Мене нічого чинити не можете ви»  (Івана 15:4-5). Наша сила в Божому Слові. Віруючому в Бога все можливо! Коли немає всередині Слова Божого, то немає стимулу (стимулу до служіння, до життя, до боротьби). Коли немає Слова, то немає енергії, або палива. Слово – це є паливо, енергія.  Коли немає Слова, то ми безсилі, нічого не можемо. Так як тіло потребує їжі, так і наш дух потребує хліба духовного. А що є хлібом духовним? «Ісус же сказав їм: «Я хліб життя. Хто до Мене приходить, не голодуватиме він, а хто вірує в Мене, ніколи не прагнутиме» (Івана 6:35). Наш дух має бути насичений Словом. Дух людини заряджений Словом стимулює нашу душу і тіло до боротьби, до перемін обставин.

Бог має бажання вивести вас з вашої ситуації, коли ви отримали це Слово рема – відкриття від Бога. Це, як динаміт, вибухова хвиля. Тому, одного дня ви можете сидіти в своїй ямі, бути інертними, безсилими, але, коли до вас приходить рема – це, як динаміт. Ви підскакуєте і починаєте міняти обставини, тому що до вас прийшло Боже Слово, рема, відкриття. Коли приходить рема, ви завжди будете заряджені до боротьби. «Тож і ми, мавши навколо себе велику таку хмару свідків, скиньмо всякий тягар та гріх, що обплутує нас, та й біжім з терпеливістю до боротьби, яка перед нами, дивлячись на Ісуса, на Начальника й Виконавця віри, що замість радости, яка була перед Ним, перетерпів хреста, не звертавши уваги на сором, і сів по правиці престолу Божого» (Євреїв 12:1-2).

Мало вибраних – тих, хто бореться. А чому вони борються? Тому що вони в Слові Божому перебувають! «Бо багато покликаних, та вибраних мало» (Матвія 22:14).

З серця походить життя, рема. В серці вашому зароджується Слово Боже. «Над усе, що лише стережеться, серце своє стережи, бо з нього походить життя»  (Приповісті 4:23). Стережи, щоб у твоєму серці жило Слово Боже, щоб там не жив світ, щось погане. Чому? Тому що, коли ви наповнені Словом Божим, ви маєте стимул до боротьби.

«Він бажання твоє насичає добром, відновиться, мов той орел, твоя юність!» (Псалом 102(103): 5). Якщо ви змучились жити, вам важко, Біблія каже, що юність ваша оновиться, коли ви переповнені Словом Божим. Слово Боже буде ліком для ваших костей, воно буде лікувати вас. Бог піднесе Свій народ! Для Бога немає нічого неможливого!

Що значить знати Бога? «Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки. Не будь мудрий у власних очах, бійся Господа та ухиляйся від злого! Це буде ліком для тіла твого, напоєм для костей твоїх. Шануй Господа із маєтку свого, і з початку всіх плодів своїх, і будуть комори твої переповнені ситістю, а чавила твої будуть переливатись вином молодим» (Приповісті 3:6-10). Знати Бога – це знати Його Слово. Чим більше ви знаєте Слово, тим більше ви знаєте Бога. В будь-якій обставині знати, як вийти з ситуації – це знати обітницю, що Бог сказав в даній ситуації.

Коли твої стежки заплутані і ти думаєш, що Бог тебе веде тими стежками, то це не Бог! Ти просто не пізнаєш на всіх своїх дорогах Господа. Пізнавайте Його на всіх дорогах Своїх і Він випростує стежки ваші! Це сила ваша. Шануйте Слово Бога! Хай воно буде авторитетом для вас! Не ваша мудрість, а Слово Боже.

Наскільки для вас сьогодні авторитетне і цінне Боже Слово? Коли ви сидите в своїй ямі, змучені від життя, чи служіння, чи взагалі від чого-небудь – це дефіцит Божого Слова. Нам потрібно більше ходити в Його Слові. Слово Боже першочергове! Ісус найважливіший! Він наш Спаситель! Він є цим Словом! Він приходить і розставляє все на свої місця. Коли в вас цього немає, ви будете страждати. Не списуйте на Бога, що Він робить щось погане в вашому житті. Він цим не займається! Він спасає людей! Переповнюйтесь Його обітницями! Нехай вони будуть в вас цінністю, скарбом! Скарб – це Слово Боже. Збирайте скарби небесні, Божі скарби!

Проповідь в відео-форматі