Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Бог виводить Свій народ з рабства

Андрій Тукало

Бог завоював нас свободою. Він дав нам свободу, вихід, звільнення, явив нам Свою любов і все, що Він для нас має.

Коли ми не перебуваємо в Слові, не стоїмо на колінах, не молимось − в наше життя можуть прийти речі, які будуть показувати нам Бога з таких сторін, які будуть відштовхувати нас («Чому Бог такий злий?», «Чому Бог допустив війну в нашій країні?», «Чому в сім'ю прийшли наркотики?» і т. д.). Але Господь дав нам Своє Слово, щоб ми читали і досліджували Його.

«Бо це добре й приємне Спасителеві нашому Богові, що хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди» (1Тимофія 2:3-4).

«Бо на це ми й працюємо і зносимо ганьбу, що надію кладемо на Бога Живого, Який усім людям Спаситель, найбільше ж для вірних» (1Тимофія 4:10).

Написано, що Господь дав усім людям свободу. Через Христа Він дарував усім свободу і спасіння. Бог любить нас всіх!

Читаючи в Слові Божому про Ізраїльський народ, ми бачимо, що він був в рабстві і над ним сильно знущалися. Бог вибрав людину, яка хотіла служити Йому, яка любила свій народ і хотіла щось зробити. Це був Мойсей. Бог з'явився Мойсею (Вихід 3) і пояснив йому що і як буде відбуватись. Господь пообіцяв, що виведе народ з рабства. Він сказав Мойсею, що фараон не відразу відпустить їх, але Він силою Своєю поб'є його і народ вийде. І не просто вийде, а вийде з сріблом, з золотом, з одягом, вийде багатим.

Часто, так і в нашому житті відбувається. Коли Бог кличе − люди приходять, каються перед Богом, починають йти за Ним. Бог обіцяє, що Він дасть і зцілення, і звільнення, а потім і сім'ю, роботу, служіння.

Читаючи дальше книгу Вихід (Вихід 7), ми бачимо, що Бог дає ознаки Мойсею. Завжди були люди, які казали, що це не чудо (коли Мойсей кидав палицю і вона ставала змією, ці люди казали фараону, що це просто фокус, це не Бог). В нашому житті також Бог спочатку відкривається нам, а потім дає ознаки – чудеса (зцілення, звільнення, вихід з ситуацій, з яких раніше ми не бачили виходу). Деколи, в нас можуть також закрадатися сумніви, що, можливо, це не Бог, або, що це не Він дав звільнення… Але Мойсей точно знав, що коли рука була прокажена – вона стала здорова, він бачив ці чудеса, і ніхто б не зміг його переконати, що це просто фокуси. Коли Бог дарує нам зцілення, звільнення, дає свободу, ми точно знаємо, що це Бог!

Якщо тільки ми почнемо відвертати свій погляд від Господа, будуть закрадатися сумніви. Тому, нам постійно потрібно перебувати в Слові Божому.

Вихід 7-13 – Бог починає працювати, приходять кари на єгипетський народ. І коли приходила кара (одна, друга, третя, четверта…), фараон вже настільки змучувався від цих речей, що був згідний відпустити Ізраїльський народ. Але, як тільки Господь забирав кару, фараон відразу ж передумував. Часто, нажаль, і люди так роблять (приходять до Господа − Він зціляє, звільняє; людина відживає, поправляється, все налагоджується і вона дальше, нажаль, повертається до старого способу життя, і так, аж поки не приходить якась серйозна проблема).

Бог спеціально робив жорстоким серце фараона, щоб побачив народ, що Він сильніший за фараона, і Він є Той, Який буде вести їх.

Читаючи Вихід 14, ми бачимо, що не встиг народ Ізраїльський вийти, як починаються нарікання. Коли Бог дає вихід, приходить спокій. Бог звільняє нас від всяких залежностей, дає зцілення. Але, як тільки приходить якась проблема, ми починаємо нарікати…

Дальше, Бог дає Своєму народу заповіді. Мойсей трохи забарився на горі, як люди внизу встигли зробити собі золоте теля, свого бога, і вже йому поклоняються. Кожному потрібен лідер, наставник, пастор. Мойсей знову піднімається на гору і просить в Бога за свій народ. Якщо ти лідер – ти молишся за інших людей.

Бог виводить Свій народ з рабства. Наш Бог є Добрий!

Якщо ми будемо Божим народом, то Він буде нас вести.

«Господь же – то Дух, а де Дух Господній, − там воля» (2Коринтян 3:17).

«Христос для волі нас визволив. Тож стійте в ній та не піддавайтеся знову в ярмо рабства!» (Галатів 5:1).

«Бо ви, браття, на волю покликані, але щоб ваша воля не стала приводом догоджати тілу, а любов'ю служити один одному!» (Галатів 5:13).

«Тож промовив Ісус до юдеїв, що в Нього ввірували: «Як у слові Моїм позостанетеся, тоді справді Моїми учнями будете, і пізнаєте правду, − а правда вас вільними зробить!» (Івана 8:31-32).

Нехай цю свободу, яку дарував нам Господь, ми зможемо втримати в своєму житті!

Проповідь в відео-форматі