Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Відкриття, або Рема Божого Слова

Олег Савчак

Що таке відкриття від Бога?

Відкриття означає дію (деколи, це може бути процес, деколи, якась разова дія) в результаті якої відкривається, або виходить на світло те, що раніше було приховане. Відкриття не створює щось. Це, коли щось, в результаті якоїсь дії, відкривається, стає явним і доступним через силу Святого Духа.

Відкриття від Бога – це не просто, коли щось не існувало і воно створилось. Це певна якась дія, в результаті якої щось відкривається, виходить на світло, що було втаємничене, але воно відкрилось, стало явним і тепер для нас доступне через силу Святого Духа. Важливо навчитись розрізняти, чи це конкретно відкриття від Бога, те, що Бог мені відкрив, те, що Бог сказав, чи це те, що я маю на серці (і це також не погано), це те про що я думаю, мрію і т. д.

Відкриття – це Слово від Бога в серцях людей, яке приносить ясність і кличе до якоїсь конкретної дії. Відкриття приносить в наше життя силу помазання. Тобто, якщо це відкриття від Бога, то це не просто інформація, якесь розумове знання – це, скоріше, якесь Боже завдання, якась Божа ціль. А все те, що Бог нам відкриває і, щоб ми це звершили нам потрібна сила, помазання від Духа Святого. Інакше, ми не зможемо це зробити. Ми не зможемо зробити Божі речі людськими ресурсами.

Відкриття завжди більше, ніж ми по-людськи можемо його виконати. Відкриття – це не просто нас потішити. Відкриття тягне за собою відповідальність («Мені потрібен Бог», «Його сила мені потрібна, Його слава, Його помазання, Його дари»), бо, інакше, те, що Він мені відкриває так і залишиться нереалізованим.

До гріхопадіння людина бачила Бога, вона з Ним говорила (написано, що в прохолоді дня вона говорила, спілкувалась з Богом). Їй не потрібно було відкриття. Першим людям не потрібно було віри, їм просто потрібно було прийти і поговорити з Богом. Коли людина втратила ці стосунки – нам тепер потрібна як віра, так і відкриття.

Слово Боже – Слово, яке ми можемо тлумачити, як «відкриття», яке несе відкриття – це грецьке слово Рема. Якщо подивитись, наприклад, російсько-грецький словник Нового Заповіту Вейсмана, ми можемо побачити, що там, де в нас перекладається «Слово» («посіяв Слово», «Слово Боже», «сіяч сіє Слово»), насправді, в грецькій мові це може бути декілька слів: Писання (в нас так і перекладається Писання (написане Слово), найчастіше ми можемо зустріти Логос, і не так багато, але все таки є, там де в нас написано Слово – в грецькій мові написано Рема. Як трактується слово Рема, або відкриття? Це є конкретне, окреме, або відділене слово. Тобто, ми читаємо Слово (Логос) і якесь Слово відділяється ( ми його беремо, відділяємо, ставимо збоку) – це Рема. Можна подумати, що Рема краще, ніж Логос. Але ні! Це все Слово Боже. Логос – це більш загальне Слово, а Рема – це конкретніше Слово. Коли ми читаємо Логос – це означає, що це Слово помазане, Воно для всіх актуальне, живе, діяльне, але як ти себе там бачиш? Як ти себе задіюєш там?

Рема – це конкретне, відділене Слово. Це відділене, відокремлене Слово. Це, коли ти кажеш: «Це Слово є для мене», «Бог мені сказав…», «Бог мені відкрив…». Він відокремив Слово для мене, а мене для Свого Слова, для Себе. Кожен християнин повинен жити в цьому відкритті відокремленому. Бог хоче, щоб кожен з нас був відокремлений для Нього, для Його слави.

Наскільки нас можна відокремити? Наскільки нас можна вирізнити? Біблія каже, що Бог кожного з нас кличе по імені. Він зацікавлений в тому, щоб нас відокремити, вирізнити для Себе. А ми, в свою чергу, маємо зрозуміти, що Бог хоче Себе, Своє Слово вирізнити для нас.

Рема – відкриття – відокремлює щось Боже, воно його вирізняє для мене. Воно не краще, воно просто моє. Це те, що Бог приготував для мене. Це те, що Бог хоче зі мною спілкуватись. Бог хоче взяти весь Свій Логос і виділити щось для мене, проговорити до мене (якимось Словом, місцем Писання, якимось реченням, частиною якоїсь проповіді). А скільки таких відкриттів ми ігноруємо, відкидаємо?

Для чого потрібне відкриття?

1. Для розуміння Бога.

«…щоб Бог Господа нашого Ісуса Христа, Отець слави, дав вам Духа премудрости та відкриття для пізнання Його» (Ефесян 1:17).

Бог хоче для тебе і для мене Себе зробити зрозумілим і відомим. Це не означає, що, нарешті, ми зможемо вмістити всього Бога. Ми не зможемо Його вмістити всього. Ми не можемо вмістити все знання, всю силу, всю славу Божу, але щось таки ми можемо. Бог хоче Себе для тебе відкрити, як Батько, як Цілитель, як Забезпечувач, як Той, Хто пам'ятає про тебе.

Для того, щоб прийшла Рема ти маєш просякнути тим Словом Логос, наповнитись тим Словом, щоб в Бога був вибір в твоєму житті, матеріал, щоб Бог мав з чого ліпити, щоб Він міг говорити до тебе. Якщо в тебе немає цього Слова Логос (ти не читаєш, не проводиш час в Слові), то звідки ця Рема візьметься? Тому, відділяй цей час, стимулюй себе сам, переконуй себе сам, вирізняй себе для Бога, відокремлюй Його Слово для себе.

Найбільша пошана від Бога – це вирізнення, ця Рема Його вічного Слова для нас. Це означає – Він мною зацікавлений, Він мене кличе по імені. Це успіх, благословіння – коли Бог нас вирізнив, дав якесь відкриття, якесь Слово. Це шанує, підбадьорює нас.

2. Для розуміння Його вчинків.

«Блаженний ти, Симоне, сину Йонин, бо не тіло і кров тобі оце виявили, але Мій Небесний Отець» (Матвія 16:17).

Коли ми розуміємо Бога, ми починаємо більше розуміти ким ми є і що Він хоче від нас. Розуміння Його вчинків – це те, що Він приготував для нас, чим Він хоче, щоб ми займались. Це так важливо, щоб ми про це постійно роздумували і молились, щоб це вирізняло нас серед сотень, тисяч інших християн.

Яка перевага для нас, коли ми почали жити за відкриттям і ходити за Богом (кожен з нас, сам особисто)?

1. Ми ходимо в світлі і ми перестаємо жити в темряві.

«Без пророчих видінь люд розбещений, коли ж стереже він Закона – блаженний» (Приповісті 29:18).

Якщо люд розбещений, він живе в гріху, в темряві – це означає, що в нього немає відкриття. Тільки  Рема може, коли треба – приземлити нас, а, коли треба – окрилити.

2. Дає нам розуміння майбутнього, захищає нас.

Якщо ми наповнені Його Словом, якщо Бог вирізняє для нас якесь Слово, яке стосується нас і ми в Ньому живемо, тоді ми вирізнені з того всього світу.

В чому живе світ? Світ живе в страху. Ми повинні відокремлювати себе для Бога з безбожного середовища, від негативних новин.

3. Приносить надію і спасіння.

4. Народжує віру.

«Тож віра від слухання, а слухання через Слово Христове» (Римлян 10:17). Тут, якщо подивитись у словник, Слово – це Рема. Тож віра від слухання, а слухання через Рема Христове. Виявляється, що віра не може прийти через просто Логос, просто якусь інформацію, через статистику, цифри, в тому числі, якщо ми читаємо Біблію просто, загально, як художню книжку. Істина Божа, Біблійна віра приходить від Рема Христове, від відокремленого для тебе Божого Слова. І це буде тепер для тебе твоя віра. Не віра дідів, предків, а твоя віра! Праведний буде жити своєю вірою. А віра береться від відокремленого Рема для тебе. Ти не можеш жити чиєюсь вірою. Ти мусиш мати свою віру, своє Рема, відокремлене Слово. Бог має для тебе відокремитись. Ти маєш відокремити себе для Бога.

Проповідь в відео-форматі