Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Божа суверенна робота

Майк Воткінс

Читаючи книгу Естер, ми можемо побачити, що вона представляє народ Божий  у вигнанні. І це були унікальні обставини для цього народу. Вони не були вдома. Ми бачимо в цій книзі, що Бог працює суверенно.

Пророк Єремія сказав про народ, який був у вигнанні, що вони у своєму вигнанні мають бути благословінням для народу і для тих людей серед яких вони жили.

«І дбайте про спокій міста,  куди Я вас вигнав, і моліться за нього до Господа, бо в спокої його буде і ваш спокій» (Єремія 29:7).

Подібним чином, Ісус сказав, що Він посилає нас в світ, так як і Отець послав Його в світ: «Як на світ Ти послав Мене,так і Я на світ послав їх» (Івана 17:18).

Для євреїв Старого Завіту цей час був дуже небезпечним, тому що хтось хотів їх вбити. У них не було армії, не було уряду, лише вони самі в світі. Бог суверенний їх спас. В нас, часто, є своя стратегія, свої плани, але Бог, інколи, по-іншому все робить, і ми не знаємо те, що Він це робить.

Ми можемо бачити в книзі Естер, що Бог, Його Ім'я непомітне, але суверенно Він спасає своїх людей, і вкінці кінців ми розуміємо, що це зробив Бог. Коли ми дивимось на історію, ми бачимо руку Божу в цій книзі.

Ми можемо чути голос Бога по-різному – художник через живопис, музикант через музику і т. д. По-різному ми розуміємо Його голос. Пророцтва працюють через нашу особистість, через наше покликання, через наші дари. Ми не повинні бути старозавітними пророками для того, щоб Бог щось нам сказав. Ми тільки повинні бути готовими чути Його голос. Він хоче говорити всім.

Як і в книзі Естер Бог суверенно працював, щоб зберегти Свій народ, так і щось подібне Бог робить тут, в Україні прямо зараз. Це Слово буде до вас, до Церкви «Любов і Зцілення».  Як в книзі Естер, так і у вас є такі обставини, які радикально відводять людей – українці їдуть по всій Європі на роботу, щоб уникнути труднощів, і серед всіх цих українців є і українські віруючі. Це означає, що народ рухається. У вас є важкі обставини. Цей рух називається міграцією, або еміграцією. Іноді це еміграція хороша, іноді причиною є пошуки роботи, іноді – із-за труднощів.

В книзі Дії апостолів, Ісус дав велике доручення. Він сказав: «Ідіть!» Але куди йти? До всіх народів. Ми повинні розуміти, що «народи» − це не просто народи. Для євреїв є дві категорії людей – це євреї і народи. Ми можемо думати, що народи – це Львів, Новодністровськ, можливо, Одеса і т. д. Але для євреїв народи – це погани, грішники, тобто, іти до грішників. Божий план – щоб всі народи прийшли до Нього. Майже всі Церкви в книзі Дії Апостолів починались не із-за якоїсь стратегії, а просто тому, що люди всюди проповідували Євангелію і, якщо десь починалась якась група віруючих вони відправляли туди лідерів зрощувати учнів. Вони не мали стратегії, лише доручення.

Бог використовує цю міграцію: «Ходили тоді розпорошенці, та Боже Слово благовістили» (Дії Апостолів 8:4). Не дивлячись на обставини, на труднощі , навіть, можливо, в них були і страхи із-за цієї ситуації, вони ділились Словом, вони проповідували всюди, де вони були. Це не стратегія, це доручення. Що Ісус сказав, те ми повинні робити. І ваші люди вже роблять це по всій Європі. Хоча ми  бачимо, що відбувається, але чи бачимо ми, що це Бог, який це все робить?

Ви пройшли довгий період побудови сильної команди тут в Україні. У вас є сильна команда, багато лідерів. Проведена дуже сильна, якісна робота.

І тепер Бог хоче використовувати людей, коли вони їдуть, щоб піднімати нові Церкви. І ці люди будуть насаджувати нове насіння нових Церков по всій Європі. Чи знаєте ви, що саме Бог це робить? Це не ви. Це не стратегія. Наша мрія, доля не залежить від обставин цього світу. Бог суверенний, Він контролює кожну ситуацію.

У вас може виникнути питання: «Коли ми почнемо новий сезон насаджування  нових церков?» І відповідь на це – Бог вже почав цей сезон! Із-за вашої вірності Бог завжди був попереду вас. Якщо ви оглянетесь на свою історію, ви побачите, що це правда. І якщо Бог це робить, то вам потрібно подумати про наслідки – що це значить для вас?

1. В інших містах є люди, які очікують почути Євангелію і отримати вічне життя через вас.

2. Бог вже почав процес, який ви не знаєте і який включає вашу віру.

3. Є новий сезон росту і відповідальності. Вам потрібно готуватись, бути готовими.

4. Вам потрібно більше сили Духа Святого. Дух Святий відкриває людям, хто такий Ісус, Дух Святий відкриває людям що вони грішники, які нуждаються в спасінні. І це не залежить від ваших вмінь чи вашого інтелекту. Це залежить від Духа Святого. Ви повинні бути послушними людьми.

5. Вам потрібно більше навчатися. Вам потрібно буде вивчати, як адаптовувати свої стратегії до інших культур, тому що те, що працює тут, не завжди буде працювати там, де ви будете.

6. Вам потрібно буде підняти і розвинути більше лідерів. Це не значить, що ви недостатньо це робите для цієї ситуації, це значить, що ви недостатньо це робите для того, що Бог планує. Потрібно піднімати рівень.

«І почув я голос Господа, що говорив: «Кого я пошлю, і хто піде для Нас?» А я відказав: «Ось я, − пошли Ти мене!» (Ісаї 6:8). Коли ми каємось – це, як перший крок учнівства – «Ось я!» Християнство – це дієслово, це рух, це напрямок кудись з кимось. Ісус каже: «Ідіть за Мною, − Я зроблю вас ловцями людей!» (Матвія 4:19). Це значить, що Ісус кудись іде. Він має план – початок і кінець.  І по дорозі Він щось робить. Учнівство не може відбуватись повністю тільки в цьому залі, воно відбувається в цьому світі, коли ми в дорозі з Ісусом.

Християнство, яке тільки існує в залі – це скучно. Люди не ростуть, тому що у них немає викликів. Виклик – це причина рости. Бог вже розпочав новий сезон. У Бога немає нічого випадкового. Бог суверенно працює постійно для нас. Ми, часто, думаємо, що обставини контролюють життя, але це неправда. Бог контролює ситуацію, якщо ми ходимо з Ісусом.

Проповідь в відео-форматі