Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Христос народився

Олег Савчак

Першу обітницю про народження Христа ми бачимо у Бутті 3:14-15: «І до змія сказав Господь Бог: «За те, що зробив ти оце, то ти проклятіший над усю худобу, і над усю звірину польову! На своїм череві будеш плазувати, і порох ти їстимеш у всі дні свого життя. І Я покладу ворожнечу між тобою й між жінкою, між насінням твоїм і насінням її. Воно зітре тобі голову, а ти будеш жалити його в п’яту» Це перше пророцтво про народження Христа, про те, що, дійсно, прийде Спаситель, Який переможе сатану на хресті. Через народження Христа, Його безгрішне життя, Його служіння і, потім, через Його жертву, Христос «зітре голову сатані». І це для нас сьогодні радісна новина, тріумфальне слово перемоги, що Христос переміг цей світ, переміг сатану.

Наступне пророцтво – Ісаї 9:5-6: «Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його, і кликнуть ім'я Йому: Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру. Без кінця буде множитися панування  та мир на троні Давида й у царстві його, щоб поставити міцно його й щоб підперти його правосуддям та  правдою відтепер й аж навіки, − ревність Господа Саваота це зробить!» Тут ми бачимо, що Христос – Він піднятий, Христос проголошений Тим, Хто Він є, Тим, Хто Він був від вічності, що Він є Цар, Бог і Отець вічності.

Ці пророцтва, які ми читаємо і в Бутті, і в Ісаї, виконались 2000 років тому назад, на Різдво Ісуса Христа. І нам про це говорить Євангелія від Івана 1:1-5,14. З теологічної, богословської точки зору, це дуже важливе місце Писання, це для різних скептиків, які говорять, що Христос почав Своє буття на якомусь етапі. Але Біблія говорить, що Бог завжди був. Ісус – Вічний Божий Син, Який з вічності прийшов на землю, щоб спасти нас з вами.

«…Роззброївши влади й начальства, сміливо їх вивів на посміховисько, − перемігши їх на хресті!» (Кол. 2:15). Це місце Писання – це виконання пророцтва з Буття. Христос роззброїв сатану, демонів, всіх послідовників сатани. Він сміливо вивів їх на посміховисько, перемігши їх на хресті. І це для нас, як чудо, сьогодні. Це – основа нашої віри.

Повертаючись до Ісаї 9:5-6, ми можемо побачити три важливих моменти:   
1. «Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його…» ( Ісаї 9:5). Христос – це влада. Влада – це право керувати. Христос названий Отцем вічності. Отець, батько, голова сім'ї − це той, який має владу, відповідальність, певні здібності. І Христос названий Тим, Який має владу, тобто, Який має право керувати, звершувати цю владу, вести і направляти. І ми повинні сьогодні наповнювати атмосферу навкруги нас цією радісною звісткою, новиною, проголошувати істину народження Христа, і до чого нас з вами ця істина веде. Ті, які кажуть, що Бог царює, Бог має владу, вірять в Його владу, Бог реально проявляє Себе в житті таких людей, і в житті тих, хто їх оточує. Тому, хай ніхто нас не зведе! Якщо ми стоїмо на Слові, на Його Істині, і ми проголошуємо, що Христос править, має владу, тоді є надія і для наших родичів, сусідів, друзів, для нашого міста.
2.  Бог – це є сила. Що таке сила? Сила – це здатність керувати. Влада – це право керувати. Слово Боже говорить про Христа, що Він має владу, тобто право керувати і, крім того, Він має силу, тобто здатність – Він може це робити. Багато людей сьогодні в це не вірять. Вони йдуть на Різдво, на Паску до церкви, але коли їм потрібна сила звільнитись від прокляття, гріха, зруйнувати силу сатани, чи зцілитись від хвороби, вони йдуть до ворожок, чи ще кудись. Це означає, що вони не вірять, що Христос має силу. Вони заявляють, що Він – Отець вічності, Князь миру, але насправді в це не вірять. Тому, дуже важливо мати і правильне богослів'я, теологію, і правильне практичне ставлення. А як це може відбутись? Коли наша віра зростає? Це і є, коли ми багато про це говоримо, співаємо, ми наповнюємо атмосферу навкруги, і рано чи пізно, ми в це починаємо вірити. Якщо ми про це не говоримо, ми і не віримо.
3. Його обітниці. Біблія говорить, що правосуддя і правда відтепер аж навіки. Князь миру, Дивний Порадник, Наставник, Вчитель, Цілитель, Який несе підбадьорення, встановлює справедливість – це те, Хто Він є для нас. Коли ми кажемо, Що Бог править світом, Бог є суддя, Його справедливість і правосуддя рано чи пізно буде встановлене, ми в це віримо. Ми уповаємо на Нього, не жаліємось, ми знаємо, що рано чи пізно Він встановить Свою правду, бо так каже Боже Слово.

Народжений Цар, наш Спаситель – Він є Той, Хто має всю повноту влади і сили, Той, Хто залишив нам спадок, обітниці, Своє Слово, і ми, сьогодні, приліплюємось до Його Слова, Його обітниць. Ми повинні проголошувати Біблійні істини, співати про них, розказувати вірші, хвалитись ними, наповнювати цим атмосферу довкола нас, щоб всі чули і знали, що ми віримо в Його Слово, що ми віримо, що Христос є Цар, Який має всю повноту влади і сили, що Його обітниці працюють, що правда буде встановлена, що прихід Його близький, що Біблійні пророцтва здійснюються, що це не прості релігійні, «мертві» свята, а це ще один шанс згадати Христа і прославити Його Ім'я!

Проповідь в відео-форматі