Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Хто є блаженний

Олег Савчак

Блаженства, про які вчить Ісус, описані в Євангелії від Матвія 5:3-12. Це коротка проповідь Євангелії про відносини з Богом, характер християнина. Хто такі блаженні? Це дуже щасливі люди. Слово Боже говорить нам про стан серця, що нам треба змінити в серці так, щоб бути щасливим незалежно від будь-яких обставин.
Християнське, або Божественне щастя, те, про що Слово вчить, залежить від розуміння, відкриття, від тієї міри світла в якій ми ходимо і живемо. Наше блаженство, наше щастя залежить від розуміння того, хто ми є в Ісусі Христі, який спадок ми маємо в Ньому.

«Усе, що потрібне для життя та побожности, подала нам Його Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою. Через них даровані нам цінні та великі обітниці, щоб ними ви стали учасниками Божої істоти, утікаючи від пожадливого свого тління»
(2 Петра 1:3-4).

Бог вже дав нам все необхідне, щоб ми були щасливі. Яким чином Він нам це дав? Через пізнання Того, Хто покликав нас славою та чеснотою. Наше щастя, мир, радість прямопропорційно залежить від міри світла, від міри відкриття, від міри розуміння Бога, Христа, Його обітниць, спадку, того, що Він для нас має.

Коли людина розчаровується в Богові, це означає, що її основи були неправильні, її віра була неправильною, вона не мала того розуміння про істинне щастя, блаженство, про що вчить Слово Боже. Нам треба навчитись бути щасливими, блаженними саме сьогодні, саме зараз, в тих обставинах, де ми є зараз.
Ми щасливі, коли ми маємо внутрішню радість від відносин з Богом, від того відкриття вічної, небесної нагороди, від того, Хто є Бог, від того, що навіть в смутку, проблемах і скорботах ми можемо бути цим світлом і сіллю для світу. Несучи любов, ми можемо являти Христа.

«Блаженні вбогі духом бо їхнє Царство Небесне»
(Від Матвія 5:3)

Вбогі духом тут, це ті, які абсолютно, повністю визнають свою неспроможність, свою повну залежність від Бога, які надіються тільки на Нього. Христос бажає, щоб ми отримали тут відкриття, що ми повністю залежимо від Бога кожного дня, за будь-яких обставин. Ми завжди повинні перевіряти себе в цьому, чи є в нас ця повна залежність від Господа. Без цього наша віра, наше християнське життя буде вдаваним.

«Блаженні засмучені, бо вони будуть утішені»
(Від Матвія 5:4)

Тут грецьке слово «засмучені» виражає найсильніший смуток, який приходить, наприклад, через біль втрати, щось стається, хтось помирає, чи якась безвихідь. Коли людина плаче, засмучена через те, що вона абсолютно не контролює дану ситуацію, це більше, ніж її сили.

Хтось колись сказав, що земля над якою завжди світить сонце перетворюється на пустелю. А якщо б, дійсно, сонце світило безперестанку? Що було б тоді??? Але ми, часто, не розуміємо це в духовних речах. Тому десь, як «сонце заходить» в нашому житті, ми розчаровуємось, засмучуємось від нерозуміння того, що за тим всім стоїть Бог, Який спонукає нас шукати Його, робити переоцінку. Але цей «захід сонця», який ми називаємо смутком сердечним, він розм’якшує наше серце, і спонукає нас знову навертатись до Бога, взивати до Нього і визнавати ще більшу залежність від Нього.

«Блаженні лагідні, бо землю вспадкують вони»
(Від Матвія 5:5)

Лагідні – це слово, яке має в собі баланс між гнівом, жорстокістю і між занадто м’якістю. Коли людина ніяк не проявляє свій характер в тій, чи іншій ситуації, ніяк не реагує. В даному випадку, лагідність – це мудрий баланс. Тобто, це людина, яка навчилась контролювати свої бажання, емоції, відчуття, яка володіє над собою, гнівається, там, де треба гніватись, вміє вчасно зупинитись. Тому, насправді, для нас треба міру світла, треба брати Слово Боже і наповнюватись Ним. І чим більша буде міра цього світла, цього Слова і наповнення Ним, тим міра щастя, про яке йде мова, буде зростати в нас.

«Блаженні голодні і спрагнені правди, бо вони нагодовані будуть»
(Від Матвія 5:6)

Слова «голодні і спрагнені» в даному випадку означають спрагнені і голодні всієї правди, яка би вона не була. Так багато сьогодні християн, які виривають місця Писання з контексту. Так багато сьогодні вчень, які не є Біблійними, вони просто вирвані з контексту. Але блаженні ті, які хочуть знати цілу правду, а не вишукують те, що їм вигідно, зручно з Божого Слова.

«Блаженні милостиві, бо помилувані будуть»
(Від Матвія 5:7)

Це блаженство досконалості, співчуття. Воно містить в собі прояв співчуття, милосердя, допомоги. Якими ми є? Коли ми молимось, чи молимось ми тільки про своє, чи ми молимось і за тих в кого є нужда? Співставляючи місця Писання, ми бачимо, що ти або блаженний, або проклятий, ти або щасливий, сповнений Духа Святого, або десь духовно нужденний. Середини тут немає. Ісус каже, що є або широка дорога, або вузька, є або блаженний, щасливий, або розбитий і нещасний. Тому, так важливо мати розуміння, що ми таки хочемо бути блаженними, щасливими в Господі!

«Блаженні чисті серцем, бо вони будуть бачити Бога»
(Від Матвія 5:8)

Слово «чисті», в даному випадку, з мови оригіналу означає випраний одяг, провіяне зерно. Якщо, наприклад, чисте молоко − значить воно нерозбавлене. «Чисті серцем» стосується кожного з нас. Тому що, часто в нас може бути суміш − і Бог і світ, і речі Божі і речі людські і т.д. Чисті серцем – це не розбавлені, не розчинені в світі, не одна нога з Господом, а інша в світі. Цей шлях – це коли ми постановили для себе, що я хочу бачити Бога, що я хочу в вічності бути з Ним, і я хочу, щоб моя нагорода була повна. Не маючи цього відкриття, ми не прощаємо, носимо в собі всякий гріх, ідолів. Ми повинні від цього всього звільнятись. Час короткий… Дні останні…Відділіться від світу, приліпіться до Бога, очистіть своє серце, свій розум, свою душу, і тоді Бог  прийме.

«Блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть»
(Від Матвія 5:9)

Це мистецтво з’єднувати людей, тримати їх разом, нести мир, не сварки і чвари. Це не означає, що всіх хвалити, щоб людина себе комфортно почувала. Деколи, це треба людину, яка приносить розділення, виставити за стан, щоб прийшов мир. Мир – мається на увазі мир з Богом. Це є миротворча місія.

«Блаженні вигнані за правду, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні ви, як ганьбити та гнати вас будуть, і будуть облудно на вас наговорювати всяке слово лихе ради мене»
(Від Матвія 5:10-11)

Це блаженство гонінь, переслідувань, блаженство нерозуміння, коли з тебе сміються, наговорюють на тебе... Але Ісус дає велику втіху говорячи: «Радійте та веселіться, нагорода бо ваша велика на небесах…» (Від Матвія 5:12)

Проповідь в відео-форматі