Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Робіть більше ніж від вас очікують

Олег Савчак

А коли закінчила поїти його, то сказала:
Також для верблюдів твоїх наберу я води, аж поки вони не нап'ються.
(Буття 24:19)

Зазвичай ми думаємо, що все що від Бога, в будь-якому випадку збудеться. І справді, в глобальному маштабі, все, що від Бога, станеться і збудеться. Але в нашому особивтому житті все залежить від нас особисто. І якщо ми не будемо чутливими до того, що хоче Господь і якщо ми не будемо вчитися жити так, щоб послух Богові став кредом нашого життя, нашим характером, частиною нашого мислення, а не якоюсь разовою подією, то ми втратимо нашу нагороду від Отця Небесного.

Одні і ті самі вчинки можуть для однієї людини принести користь, бути благословінням, а для іншої вони нічого не принесуть. Тому, що всі вчинки діляться на дві категорії: діла, вчинки, робота закону і благодаті. Зовні, різниці між ними не видно. Зовні, все виглядає, як те саме добро, те саме служіння, той самий плід, але серце і підхід - зовсім різні.

Мотиви вчинків  благодаті  - робити більше ніж від мене очікують, робити з радістю, робити з любов'ю, робити від серця. Робити бо я роблю це для Бога, бо інашкше не можу, бо це для мене природньо, бо я хочу це робити.

Мотивація вчинків закону - ну зроблю, щоб відстали від мене. Зроблю бо постійно чіпляються, щось хочуть від мене, потім ще сваритися будуть, ще не дай Бог в церкві пальцем покажуть.  І при цьому кожного разу людна шкодує про втрачений час, про гроші, які пожертвувала, про те, що користі ніякої немає, про те, що не оцінили, не побачили, не похвалили, не нагородили. Це діла закону, які скільки б часу ми не робили, а перед Бого вони взагалі не мають ваги.

Сьогодні не піду. А чого я?  А чого сьогодні, я вчора ходив. Я, що крайній? А її черга. А його черга.

Якщо людина щось хоче, то вона знайде час, місце, можливість, фінансування. А якщо не хоче - завжди знайте тисячу причин чого не робити і заспокоїть себе  перед Богом і перед людьми, що не робить бо у неї немає вибору і умови не сприятливі.

Благодать Нашого Господа, при спотворенні і перекручені - привід для розпусти.

Христос ніколи не вчив про благодать чи віру, які не мають діл, не мають наслідків, не мають плодів і результатів. Все вчення Христа, завжди говорить:  робіть, поступайте, чиніть, по плодах, по ділах.

Ніхто нас, проти нашої волі, на Небо тягнути не буде.

Наше спасіння по вірі, але воно залежить від діл.

Що ми говримо, що думаємо, що дивимось, що нам подобається, наше відношення до роботи, до інших людей. По ділах наших видно хто ми, чи ми наповнені Духом Святим, чи ми відроджені, чи народжені з гори.

Ось вчинки благодаті:

І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу.
(Від Матвія 5:39)

Правша, вдарити в праву щоку опонента, може лише зовнышньою стороною долоні. В культурі євреїв це вважалось подвійним приниженням порівняно з звичайним ляпасом.

Ісус говорив про нашу реакцію на приниження. І в даній ситуації нам порібно зробити більше ніж від нас очікують.

Ніколи не май ненависті і бажання помсти.

А хто хоче тебе позивати й забрати сорочку твою, віддай і плаща йому.
(Від Матвія 5:40)

Тоді в єврейській культурі люди мали багато сорочок, а плащ, за звичай, один. Вони його носили і ним накривалися коли спали. Коли хтось брав у людини плащ, то по закону повинен був його повернути до ночі.

І в даній ситуації нам порібно зробити більше ніж від нас очікують.

Не завжди потрібно доводити свої законні права, але інколи хай ті права будуть порушені, коли це може принести користь.

А хто силувати тебе буде відбути подорожнє на милю одну, іди з ним навіть дві.
(Від Матвія 5:41)

Хто просить у тебе то дай, а хто хоче позичити в тебе не відвертайсь від нього.
(Від Матвія 5:42)

В той час і зокрема в Римській імперії  влада могла заставити будь-яку людину виконувати роботу в якій перша мала потребу. Наприклад, якщо військовим потрібно було нести зброю, то вони могли заставити звичайних людей робити це. Якщо їм баркувало продовольства, то вони могли забрати його в селян. І люди повинні були коритися.

Тому чоловік, якого заставли нести хрест Христа неміг відмовитись.

Дана ситуація, про яку говорить Ісус, для нас змальовує нашу реакцію в служінні, роботі, бізнесі, сім'ї. І тут нам порібно зробити більше ніж від нас очікують.

Не робити тільки те, що хочеш, бо наш обов'язок - помагати іншим.

Робити більше ніж від нас очікують - це Божий принцип, принцип благодаті, принцип за користування яким ми отримаємо свою нагороду від Бог. А через ігнорування цього принципу, ціль Божа на наше життя, обмине нас.

Проповідь в відео-форматі

ddd