Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Відновлення царства

Олег Савчак

16 Він же промовив до нього: Один чоловік спорядив був велику вечерю, і запросив багатьох.
17 І послав він свого раба часу вечері сказати запрошеним: Ідіть, бо вже все наготовано.
18 І зараз усі почали відмовлятися. Перший сказав йому: Поле купив я, і маю потребу піти та оглянути його. Прошу тебе, вибач мені!
19 А другий сказав: Я купив собі п'ять пар волів, і йду спробувати їх. Прошу тебе, вибач мені!
20 І знов інший сказав: Одружився ось я, і через те я не можу прибути.
21 І вернувся той раб і панові своєму про все розповів. Розгнівавсь господар тоді, та й сказав до свого раба: Піди швидко на вулиці та на завулки міські, і приведи сюди вбогих, і калік, і сліпих, і кривих.
22 І згодом раб повідомив: Пане, сталося так, як звелів ти, та місця є ще.
23 І сказав пан рабові: Піди на дороги й на загороди, та й силуй прийти, щоб наповнився дім мій.
24 Кажу бо я вам, що жаден із запрошених мужів тих не покуштує моєї вечері... Бо багато покликаних, та вибраних мало!
(Лук.14:16-24)

Запрошення були розіслані завчасно. Господар ще раніше, до вечері, вибрав тих, хто має бути там. Лише після того, як все було приготовано і за все заплачено, розіслав рабів нагадати, що вже пора.

Що означає "багато покликаних, та вибраних мало"?

В цій проповіді ми розглянемо декілька етапів нашого життя з Богом. Це допоможе знайти відповіді на ці запитання.

1. Вибрання.
2. Покликання.
3. Помазання.
4. Відновлення царства.
5. Вибрання (фактичне царювання, відділення).

1. Вибрання.

В 1 Самуїла 9 розділі говориться про покликання Саула на царство. Шукаючи ослиць свого батька, він знайшов царство. Довго шукаючи, 2 або 3 дні, за порадою свого раба звернувся до пророка. Бог сказав пророку, що Саул - той цар, якого Він вибрав для Ізраіля.
Ми звикли думати, що потрібно заслужити Боже вибрання, потрібно щось зробити для цього.
Що зробив Саул для того, щоб Бог вибрав його? Відповідь - нічого.

В 1 Самуїла 16 розділ описано як Господь вибрав Давида на царство. Що особливого встиг зробити молодий, кучерявий, симпатичний юнак? Він ще не встиг зробити ніяких подвигів, вчинків якими міг би заслужити царство.

5 Ще поки тебе вформував в утробі матерній, Я пізнав був тебе, і ще поки ти вийшов із нутра, тебе посвятив, дав тебе за пророка народам!
6 А я відповів: О, Господи, Боже, таж я промовляти не вмію, бо я ще юнак!...
7 Господь же мені відказав: Не кажи: Я юнак, бо ти підеш до всіх, куди тільки пошлю Я тебе, і скажеш усе, що тобі накажу.
8 Не лякайсь перед ними, бо Я буду з тобою, щоб тебе рятувати, говорить Господь!
9 І простяг Господь руку Свою, і доторкнувсь моїх уст та й до мене сказав: Ось Я дав в твої уста слова Мої!
10 Дивись, Я сьогодні призначив тебе над народами й царствами, щоб виривати та бурити, і щоб губити та руйнувати, щоб будувати й насаджувати!
(Єр.1:5-10)

Що зробив Єремія для того, щоб Бог вибрав його? Знову ж таки - нічого.

Від чого ж залежить вибрання для спасіння?
В більшості з нас був такий випадок, як з Саулом. Ми щось втратили, мали проблему, шукали вирішення і несподівано для себе знаходили спасіння.

2. Покликання. Вибрання на служіння.

Це Господь робить теж без наших заслуг. Нам нічого не потрібно робити, щоб бути вибраними для служіння. Бог наперед має Свою долю для кожного з нас.

3. Помазання.

В 1 самуїла 10 розділі розповідається про помазання Самуїла на царство. Він, як і раніше нічого ще не зробив для цього.
Учні теж нічого не роблячи чекали на Духа Святого в день п'ятидесятниці. Ісус почав чинити свої діла тільки після хрещення, після того, як Дух Святий зійшов

і позостався на Ньому.
Що ж нам потрібно зробити щоб отримати помазання, Святого Духа? Нічого. Розуміючи своє покликання, ми отримуємо помазання для нього.

4. Відновлення царства.

1 Самуїла 11 розділ говорить про те, як Саула прилюдно помазували на царство. Зразу після цього він не став царем, а пішов на поле свого батька, щоб

займатися тим, чим займався завжди. Він був там до часу, поки сталася подія, яка допомогла відновити його царство.
Прийшов ворог і оточив місто. Горожани готові були здаватися, але згадали про Саула.
Дух Господній зійшов на Саула, він приніс жертву, розіслав її частини в різні частини Ізраіля, кажучи що зробить так само з худобою того, хто не вийде на

війну. Дуже швидко зібралося військо з 330 000 воєнів. Саул розробив стратегію і переміг. Цим він заробив авторитет царя. І ось що сказав Самуїл:

14 А Самуїл сказав до народу: Ходіть, і підемо в Ґілґал, та й відновимо там царство!
15 І пішов увесь народ до Ґілґалу, і настановили царем там Саула перед Господнім лицем у Ґілґалі, і приносили мирні жертви перед Господнім лицем. І дуже

радів там Саул та всі Ізраїлеві мужі!
(1Сам.11:14,15)

5. Після цього ми бачимо, як Саул фактично царює. Без битви небуває відновлення царства. В Ісуса зразу ж після хрещення теж була битва з дияволом в пустелі.

Тільки коли ми перемагаємо диявола, починаємо справді царювати.

Крім цього є ще боротьба з Богом. Це послух, вмирання для себе. Саул зупинився на цьому етапі. В Давида ж було по іншому. Він згрішив, але не соромився

нікого і покаявся, смирився перед Богом. Дякуючи цьому його царство не впало і в його роді народився Ісус.

Одже, для кожного з нас Господь має покликання, Його долю, вибрання. Без зусиль і заслуг з нашого боку ми можемо прийти тільки до певного етапу. Від нас залежить чи будемо ми воювати щоб зацарювати по-справжньому, чи відступимо.

Якби Бог вибирав нас дивлячись на кінець нашого життя, тобто чи здійснимо ми наше покликання, то не вибрав би Саула.