Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Не спи за кермом

Зіновій Григоращук

Я люблю екстремальні пригоди. Але такі, як ця мені не дуже подобаються. Уявіть, ви їдете у машині з швидкістю 80 км. на годину і ваш водій дрімає. В такі моменти пригадується все життя, рідня, друзі, все добре і погане. Погодьтеся, таке мало кому сподобається.


Чому я так назвав проповідь? Кожен з нас керує своїм життям. Вам вибирати куди їхати і чи досягнете ви своєї мети. Хворі ви чи здорові, духовні чи грішники, втомлені чи бадьорі, але ви за кермом свого життя. Воно сповнене крутих поворотів, віражів, та інших несподіванок. Небезпечно дрімати і спати під час своєї подорожі.
Одного разу, подорожуючи, я спробував не спати вночі і уявити себе водієм машини в якій їхав. Монотонне гудіння двигуна, спокій ночі, одноманітне мерехтіння виловленої фарами розмітки на дорозі притуплює уважність, сприйняття - дорога втомлює. Настав такий момент, коли так хочеться не на довго опустити повійки. Здавалось, що закрив очі всього лише на мить, але насправді це продовжувалось кілька секунд. Загубився в часі і зловив себе на тому, що довше їду з закритими очима, ніж з відкритими. Добре, що я не керував тоді автомобілем, декілька секунд сну за кермом могли б привести до катастрофи.
Ми будемо говорити про духовну дрімоту і сон.
Навіть зовні енергійна, активна людина може спати духовно, або взагалі перебувати в летаргічному сні. Спить декілька місяців і навіть років.
Згадайте фарисеїв, людей недалеких від релігії, від Слова Божого. Хто як не вони мали б бути бадьорими поводирями свого народу? Але, попри їх щоденне відвідування синагоги, Ісус часто називав їх сліпими. Це доводить, що якщо ви навіть щонеділі ходите в церкву, регулярно буваєте на зустрічах домашньої групи та нічній молитві, віддаєте пожертвування і десятини, ваш дух при цьому може солодко спати.
Релігія, це така солодко-сонна річ! Все так легко, затишно, приємно, все ми "знаємо і розуміємо", і в той же час духовно засинаємо.


Спробуємо охарактеризувати сонну людину і її поведінку. Це допоможе кожному з нас побачити ознаки дрімоти "за кермом свого життя".


1. Сонна людина не бачить об’єктивно ситуацію навколо і реагує не об’єктивно. Темперамент тут не має значення. Бог закликає не дивитися на зовнішність. Які ми всередині? Як ми виглядаємо перед Богом?
Якщо вас просять щось зробити, коли ви сонні або ж стається нестандартна ситуація. Як ви поводитесь? Ви не можемте зреагувати швидко і правильно.
Так само духовно. Ми робимо все, як звикли. Просто завчені, відпрацьовані дії. Пішли в церкву, сіли на звичне місце, відкрили звичну Біблію... І тут Бог каже: „Бачиш цю жінку, дай їй 10 гривень.” Ваша відповідь: "Що за думки такі?" Дух святий щось говорить, а ви не відреагуєте правильно.
Навколо вас щиро за щось важливе моляться, а ви думаєте: „Для чого вони це роблять?” Вас це не "чіпляє", вам байдуже.
А тут гріх.. "Ой гріх.. Справлятися з ним чи не справлятися?.. А може це взагалі не гріх?.. "
Ви не реагуєте правильно, а гріх затягує вас.


2. Сонна людина лінива.
Ви бачили сонного, але завзятого? Телефонний дзвінок в такої людини викликає приблизно такі думки: „Ох! Знов подзвонили, знов кудись іти. А я зібрався полежати. І яким духом ти, брат, ведений?!?”
Працьовитий бізнесмен, що готовий віддати дорогоцінні години сну, заради прибутку, зовсім поіншому відреагує на заклик зробити щось для Бога, якщо він спить духовно. Людина, яка на духовні речі реагує лінню, в’ялим станом – духовно дрімає.


3. Сонлива людина, байдужа.
Коли під час сну вам пропонують, наприклад, набрати води, бо її відключають на пару днів. Ви скажете: ”Нуі що? Мені все рівно. В чайнику вода є? Ну і добре!” І знову заснете.
Таку ж байдужість сон приносить і в духовне життя.
В церкви, як і в окремих людей, завжди є багато потреб. Служителі закликають молитися то за нове приміщення, то за духовний зріст церкви, то за спасіння людей. А сонному, байдуже. Він думає: «Служителі завжди до чогось закликають.»


4. Сонна людина дратівлива.
Є тип людей, які стають дратівливими коли тривожать їхній сон. Можна наразитися на сварку.
Якщо вас просять щось зробити в церкві, помолитися за когось, як ви реагуєте? Часом реакція буває такою: „Ну чому знову я! Завжди я!”


5. В сонної людини життя стає рутиною, чимось звичним, без радості, без реальних взаємовідносин з Богом. Духовне життя теж рутинне. Вам набридла робота, колектив, церква? Це ознака того, що ви вже міцно заснули.

Чи не заснув ще ваш дух? Чи не стосується вас щось з того, про що я писав вище?


Слово «пасивність» найбільш точно характеризує сонну людину. Воно об’єднує всі ознаки, про які я вже говорив.

 

Які наслідки духовної сонливості?


Івана 10:10. Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали.


Ваш духовний сон приведе до того, що щось буде вкрадене, вбите і знищене. Багато міст в історії були завойовані тоді, коли армія спала, або вартові були п’яні. Ці два стани дуже подібні.
Диявол хоче вбити. Коли крадуть, хоч щось залишається. Вбити - це кінець.
І третє - знищити. Яка різниця між вбити і знищити? В грецькому варіанті слово „вбити” означає заколоти, раптова смерть. „Знищити” – це смерть з тортурами.
Перше – обкрасти. Друге – зненацька вбити якусь мрію, ціль в вашому житті. Третє – вимучувати певну сферу, випивати всі соки, щоб ви впали і програли.
Такі речі стаються, коли ми дозволяємо собі подрімати.


Матвія 13:24. Іншу притчу подав Він їм, кажучи: „Царство Небесне подібне до чоловіка, що посіяв був добре насіння на полі своїм. А коли люди спали, прийшов ворог його, і куколю між пшеницю насіяв, та й пішов.”


Посіяне добре насіння, не погане. Коли ви читаєте книжку, що збудовує вас, знаходитесь на служінні - сіється добре насіння. В той час ворогів ще не видно. Коли люди спали, прийшов ворог. Коли ви засинаєте, приходить ворог і сіє кукіль. Потім ми дивуємось, звідки береться така реакція, просто сходить кукіль.


Матвія 5:5. А коли забаривсь молодий, то всі задрімали й поснули.


Це речення з історії про десять дів. Одні, розумні запаслись оливою для світильників, а інші – ні. Коли прийшов молодий, якого вони чекали, оливи вистачило не всім. Краще б ті п’ять нерозумних дів замість сну надолужили те, що втратили і пошукали оливу. Якщо ми дозволяємо собі спати, то вкладаємо свій час в ніщо. Через сон людина може втратити своє покликання і не ввійти в Царство Боже.
Є ще одна небезпека. Спокуси мають велику силу, коли ви сонні. Коли в вас все добре в духовному житті - ви не дратуєтесь, не впадаєте у відчай. Ви знаєте як поступати. Ті ж самі обставини дратують духовно сонну людину.
Коли ви духовно бадьорі, спокусу відбиваєте, як тенісний м’ячик. Коли ж сонні, знаєте що треба відбити, але візьмете цей м’ячик, дослідите, покрутите в руках, подумаєте, що зі всього можна навчитися, трошки пофілософствуєте, а спокуса в цей час обплутує вас.
Даліла оволоділа Самсоном, коли він спав.


Христос сказав в Матвія 26:40,41. „Отак, — не змогли ви й однієї години попильнувати зо Мною? Пильнуйте й моліться, щоб не впасти на спробу, — бадьорий бо дух, але немічне тіло”.


Неможливо щоб спокуси не прийшли. Навіть церква це не те місце, де немає спокус. Пильнуйте і моліться.


Чому приходить сонний стан? Втома. Це природне явище. Той, хто щось робить, втомлюється. Ми втомлюємося духовно, душевно, психологічно, морально від вирішення життєвих питань.


Як ми відпочиваємо? Після того, як приходимо до дому, поїмо... і пульт в руки. Знайшли більш-менш підходящий канал, ніби полегшало. Виключаємо через деякий час телевізор. А почуття моральної втоми незадовго повертається.
Вирішили піти прогулятися. Дзвоните до друга, дві-три години поговорите ні про що. Приходите до дому і далі порожні всередині і одинокі.
Є категорія людей-трудоголіків. Коли щось не так, вони починають в три рази більше працювати ніж завжди. „Зараз же починаємо ремонт! Ну і що, що планували на початок осені! Для чого чекати? Починаємо зараз же!” І що далі? Це не забере втоми.
Взяти Біблію, помолитися так не хочеться. Але в нас нема багато варіантів. Або ми відпочиваємо,як я же говорив, що не дуже ефективно. Або прибігаємо до Бога і він нас відновлює, дає сили і виводить з утисків.
Дехто каже: „Я немаю часу!” Але таким людям і восьмого дня в тижні буде замало. Проблему часу Бог вирішив 6 тисяч років тому. Він дав заповідь – це субота, шабат, день для відпочинку. Ви скажеш, неділя день для Господа. Ви приходите з церкви і дуже рідко день для Господа продовжується. Друзі, гості, телевізор. Починається день для себе. Добре посидіти три години на служінні, але де таємна кімната? Де час особистого пізнання Господа?
Ми не слухняні Богу, тому ми „загнані”. Ми не маємо коли і де відновити свої сили. Ми втомлюємося і хочемо відпочити. Коли відпочиваємо, вибираємо неправильний спосіб для цього. І тому засинаємо. Толку від сонного християнина в Царстві Божому небагато. Трошки більше тиску і він зламається.
Слава Богу за випробування, вони не дають остаточно заснути. Коли все добре, так легко задрімати. Все зовні ніби добре, але ви вже далеко від Бога.
Не спіть, коли ведете своє життя в Царство Боже. Можна попасти в аварію і нанести шкоду собі і людям навколо.

Що ж робити? Пильнуйте і моліться, іншого виходу нема. Як це реалізувати? Індивідуальна молитва, дослідження Слова Божого. Має бути декілька годин, коли вас ні для кого немає, ви тільки для Господа. Коли ви немаєте часу для Бога – звідси починається ваш сонний стан.

Ісаї 40:31. а ті, хто надію складає на Господа, силу відновлять, крила підіймуть, немов ті орли, будуть бігати — і не потомляться, будуть ходити — і не помучаться!

Якщо ви вибираєте щось інше замість Господа для відпочинку, це не дає гарантії що ви відновитеся в силах. Господь – гарант того, що ви відновитеся і "піднімете крила". Підіть до Господа, закрийте за собою двері, візьміть Біблію. Почніть молитися. Для багатьох це важко, багато хто не звик це робити. Або ми будемо вчитися, або іти по звичній дорозі. Але якщо робити все як завжди, будемо мати вигляд благочестя, але сили не будемо мати. Знати все, і мати страх, розуміти все і бути незадоволеною людиною. Виберіть найкраще, виберіть наблизитися до Господа.
Псалом 90. Що значить бути під покровом? Бути близько. Не треба забувати першої умови. Бо все решта без цього не працює. Приходьте до Бога не тільки тоді, коли щось вам потрібно, живіть постійно близько до Бога.