Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Джерело живої води

Джерело живої води

Цього літа мені поталанило побувати в місті з надзвичайно цікавою, насиченою подіями, тисячолітньою історією. Раніше читала про це містечко в «інтернеті» і дивувалась, що вихвалялось воно не старовинними палацами чи замками, яких там вдосталь, а цвітінням сакури і найдовшою в Європі липовою алеєю.

І от я неспішно прогулююсь саме цією знаменитою алеєю вікових лип, набережною річки Уж. Дуже гарно. Ніякої метушні. Спокійно. Затишно. Час ніби уповільнив свій хід. Кронисті, вкриті густою зеленню столітні дерева своїм пишним гіллям сягають води. Вони ніби завмерли у вдячному поклоні перед джерелом свого життя і розлогими вітами невтомно шепочуть слова признання.

Води ріки, від назви якої утворилось найменування поселення, а згодом – і міста Ужгород, течуть неквапно, виблискуючи гладенькою поверхнею під щедрими променями сонця. Без тіні гонору і величання, у своїй скромності Уж, на перший погляд, видається навіть дещо простуватим. Та спостерігаючи довший час за безкінечним розміреним плином води, відчуваєш у ньому впевненість і силу. Здається, що йому відкрито щось потаємне, вагоме і значуще, тому й не закінчується одвічний і невпинний біг ріки. Де вона береться і куди тече? Хто направляє її таким досконалим шляхом?

…Вдивляючись в дзеркальну гладь водного простору, думала про філігранну майстерність Величного Творця, бездоганні закони створеного Ним всесвіту. Мимоволі пригадалися слова, якими Ісус вже більше двох тисяч років закликає кожну людину: «Коли прагне хто з вас – нехай прийде до Мене та й п’є! Хто вірує в Мене, як каже Писання, то ріки живої води потечуть із утроби його».

З прадавніх часів людство мріє відшукати живу воду. Такий сюжет покладений за основу численних казок багатьох народів світу. Цей факт підтверджує, що десь на підсвідомому рівні у людей завжди жила і живе надія на порятунок від смерті з допомогою живої води. В народних творах, як правило, хтось із рідних чи близьких помираючого відправляється за тридев’ять земель на пошуки рідини для зцілення хворого.

В Біблії ж, як можна прочитати в Євангелії від Івана 7:37-39, «ріками живої води» Ісус називає Святого Духа, Якого мають прийняти віруючі в Божого Сина. Всім, хто просить, Він без міри дає живої води, і вона в людині стає джерелом, що веде до вічного життя (Єв.від Св.Івана 4:10-14).

Неймовірно! Дивовижно! Чудово! Не потрібно ходити в міфічну, видуману, темну далечінь. Адже Божий Дух – Всюдисущий, немає такого місця на землі, де би Він не був присутній. Невидимий Святий Дух – справжня існуюча ріка живої води. ЇЇ невичерпним джерелом є Небесний Отець, її потік ніколи не закінчується, не пересихає, вона щедро наповнює спрагле серце. Так ми отримуємо від Бога реальну дієву силу для зцілення від всякої хвороби, звільнення від будь-якої залежності, очищення від найбридкішого гріха. Одержуємо силу прощати найзапекліших ворогів, любити Бога і людей, робити добрі справи, бути успішними в житті. Святий Дух оживляє дух людини, творить життя навіть там, де вже панує смерть. Христос не покинув нас в цьому небезпечному світі напризволяще, Він послав з небес Святого Духа, тому кожної миті, в будь-якій ситуації ми можемо розраховувати на Його надприродну поміч.

Та все ж, найбільша цінність, яку ми можемо отримати завдяки животворній дії Святого Духа – це вічність у Небесному Єрусалимі. Якщо у фізичному земному бутті більшість людей в змозі проіснувати свій вік, покладаючись лише на себе, то воскресити нас до вічного життя може тільки сила Всевишнього. Бог спасає нас по Своїй милості «через обмиття (купіль) відродження й обновлення Духом Святим, якого Він щедро вилив на нас через Христа Ісуса, Спасителя нашого, щоб ми стали спадкоємцями за надією на вічне життя»(Послання св. апостола Павла до Тита 3:4-7).

Творець надзвичайно подбав про нас, забезпечивши всім необхідним. Навіть жива вода, така бажана для людей, дійсно існує. Це Божий дорогоцінний Святий Дух. Сьогодні Він доступний для кожної людини, і Господь все ще кличе: «Прийди до Мене, та пий живу воду».

З щирими побажаннями знайти джерело живої води, Алла Гандзюк